| Zweedse supporters vernemen het nieuws over de aanslag tegen twee landgenoten, twee uur voor de aftrap van de voetbalinterland België-Zweden.

Drie verdachten aanslag verschijnen vrijdag voor Brusselse raadkamer

© Belga
23/11/2023

De drie personen die deze week onder aanhoudingsbevel werden geplaatst in het onderzoek naar de terreuraanslag van 16 oktober, verschijnen vrijdag voor de Brusselse raadkamer. Dat heeft Belga vernomen bij het federaal parket. Twee van hen werden in verdenking gesteld van moord in een terroristische context en deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, de derde van inbreuken op de wapenwet.

De aanslag vond op maandagavond 16 oktober plaats, kort over 19 uur, aan het Saincteletteplein in het centrum van Brussel. De schutter, Abdesalem Lassoued, opende eerst het vuur op een taxi en vervolgens op de vluchtende passagiers van die taxi. Die passagiers vluchtten de inkomhal van een gebouw in, maar Lassoued volgde hen, en schoot hen daar neer.

Na de schietpartij begon een klopjacht op de dader, die al kort na de feiten in een filmpje op sociale media de aanslag opeiste. Dinsdagochtend 17 oktober iets over 8 uur werd de man uiteindelijk neergeschoten in een drankgelegenheid in Schaarbeek.

De drie personen die morgen voor de raadkamer verschijnen, werden maandag opgepakt bij vijf huiszoekingen in Ninove, Sint-Joost-ten-Node, en Elsene.

Het federaal parket geeft voorlopig geen verdere commentaar over de drie verdachten, maar volgens gerechtelijke bronnen zouden de huiszoekingen en arrestaties kaderen in het onderzoek naar de wapens die Abdesalem Lassoued in bezit had. De man gebruikte bij de aanslag een automatisch geweer AR-15, maar had ook twee handvuurwapens. Het automatische geweer had hij nog bij toen hij in Schaarbeek werd neergeschoten, maar de handvuurwapens had hij kort na de aanslag verstopt in de nabije omgeving van zijn woning.

Eerder werd in het onderzoek al een man uit Tervuren onder aanhoudingsbevel geplaatst die, volgens het federaal parket, in verband kan gebracht worden met de AR-15. Volgens zijn advocaat ontkent de man elke betrokkenheid bij de aanslag.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni