proces aanslagen

Eén effectief jurylid minder: zo verloopt de tweede procesdag

Het terreurproces van de aanslagen in metrostation Maalbeek en Brussels Airport voorstelling van de ruimte in de voormalige NAVO-gebouwen met de nieuwe boxen voor de beklaagden Het terreurproces van de aanslagen in metrostation Maalbeek en Brussels Airport voorstelling van de ruimte in de voormalige NAVO-gebouwen met de nieuwe boxen voor de beklaagden
© PhotoNews
| Het terreurproces van de aanslagen in metrostation Maalbeek en Brussels Airport: voorstelling van de ruimte in de voormalige NAVO-gebouwen met de nieuwe boxen voor de beklaagden.
© PhotoNews
| Het terreurproces van de aanslagen in metrostation Maalbeek en Brussels Airport: voorstelling van de ruimte in de voormalige NAVO-gebouwen met de nieuwe boxen voor de beklaagden.
Updated: 06-12-2022 - 10:50

Er is één effectief jurylid minder op de tweede dag van het proces over de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem. Zij wordt nu vervangen door een plaatsvervangend jurylid. Vandaag wordt de akte van beschuldiging voorgelezen.

18:31 Minister bekijkt aanvraag over transfers 'in sereniteit'

Voor de zitting bleek dat minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) door de verdediging in gebreke was gesteld over de transfervoorwaarden van de beschuldigden. Een dag eerder had beschuldigde Mohamed Abrini nog geklaagd over naaktfouilles, luide "satanische muziek" en blinddoeken.

Hij werd bijgetreden door verschillende advocaten. Dinsdag viel te horen bij de verdediging dat de situatie nog onveranderd is, maar dat ze wel "positieve signalen" krijgen over aanpassingen. Het neerleggen van conclusies, het vragen om uitstel en een zaak in kort geding, zoals maandag geopperd werd, zijn voorlopig niet meer aan de orde.

Van Quickenborne bevestigt in een reactie dat hij twee mails heeft ontvangen waarin de advocaten de veiligheidsmaatregelen bij de overbrenging aanklagen. "We bekijken deze vragen in alle sereniteit en wensen niet verder tussen te komen in de media", is te horen bij zijn kabinet.

17:26 Broers El Bakraoui zorgden voor logistieke ondersteuning

De broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui hebben ervoor gezorgd dat de Belgische cel in het geheim en op een goede manier kon opereren. Dat staat in de akte van beschuldiging voor het proces van de aanslagen. "Ze beheren de appartementen, organiseren de transfers van de leden van de cel en de communicatie tussen de safehouses", aldus federaal procureur Bernard Michel.

Beide broers kopen ook het materiaal aan voor het vervaardigen van de bommen. Het is ook Khalid El Bakraoui die de garagebox in Jette huurt onder een valse naam. Daarnaast zorgde Khalid volgens Mohamed Abrini voor het geld voor de inkopen. Ibrahim voorzag de cel dan weer van wapens, net als wat hij deed voor de Parijse cel.

Het testament van Ibrahim illustreert "zijn extreme radicalisering, zijn wil om te sterven voor zijn zaak en het feit dat hij zijn broeders opriep om hetzelfde te doen", aldus de procureur. Khalid belooft in zijn testament dan weer "terreur, om deze criminele barbarie te stoppen door de 'kinderen van de kruisvaarders'".

16:36: Mohamed Belkaid was 'vertrouwenspersoon'

Mohamed Belkaid, die stierf tijdens de huiszoeking in de Driesstraat in Vorst, werd door de leden van de Belgische terreurcel gezien als een referentie- en vertrouwenspersoon. Dat staat in de akte van beschuldiging van het proces van de aanslagen, die de federale procureurs voorlezen. De leden van de groep die met hem samenwoonden, noemden hem de 'emir van Vorst'.

Belkaid, met de Tunesische nationaliteit, reisde veel rond in Europa tot hij vanuit Zweden naar Syrië reisde. Volgens het IS-magazine Dabiq was Belkaid de commandant van een zelfmoordcommando. "Toen hij hoorde dat Abou Idriss (een van de bijnamen van Najim Laachraoui, red.) wilde terugkeren naar Europa om een 'istishhadi-operatie' (om te sterven als een martelaar, red.), heeft hij meteen beslist om hem te vergezellen in zijn missie."

Belkaid, wiens DNA gevonden werd in verschillende appartementen die Parijse cel gebruikte, werd binnen de Belgische cel beschouwd als een referentie- en vertrouwenspersoon. "Hij lijkt ook deel te nemen aan het beslissingsproces wanneer het gaat over het verdelen van de leden over de verschillende appartementen."

Uiteindelijk sterft Belkaid op 15 maart tijdens een confrontatie met de politie in de Driesstraat in Vorst "terwijl hij met zijn team de aanval in Brussel aan het finaliseren was", aldus de procureur. Door zijn tussenkomst kunnen Salah Abdeslam en Sofien Ayari op de vlucht slaan.

Op de laptop die na de aanslagen gevonden werd in de Max Roosstraat staat het document "manuscript van Abou Omar, Hamza en Abdelaziz", dat geschreven zou zijn door Osama Krayem, Sofien Ayari en Mohamed Belkaid. De drie "drukken hun wil uit om de missie waarvoor ze naar Europa zijn gekomen, te realiseren"

16:31 Laachraoui had leidende rol in Belgische cel

Najim Laachraoui, een van de kamikazes van de luchthaven van Zaventem, lijkt een leidende rol te hebben gehad in de Belgische terreurcel. Dat zegt federaal procureur Bernard Michel tijdens de voorlezing van de akte van beschuldiging. Het was ook hij die de springstof TATP vervaardigde.

Laachraoui, in 1991 geboren in Marokko, zou zijn geradicaliseerd in een moskee in Molenbeek. In 2012 nam hij deel aan verschillende manifestaties van Sharia4Belgium, met onder meer zijn vriend Bilal El Mahkoukhi. In 2013 trekt hij naar Syrië, waar hij zich aansluit bij de militie Maglis Shura al-Mujahdin en later bij Islamitische Staat (IS).

In november 2014 arriveert hij in Mosoel in Irak, waar hij in contact is onder meer Abdel Hamid Abaaoud. Hij lijkt een belangrijke rol te hebben binnen IS, volgt onder meer een opleiding rond zware wapens en hij wordt door Franse journalisten herkend als een van hun bewakers in een IS-cel.

Volgens Osama Krayem kiest Oussama Atar Laachraoui "op vraag van de hoge emirs" om "iets in Europa te doen". Hij reist via Servië en Oostenrijk naar Frankrijk, waar hij zou geholpen hebben bij het vervaardigden van explosieven gebruikt voor de aanslagen van 13 november 2015. Mohamed Abrini noemt Laachraoui "een van de leiders" van de aanslagen in Parijs.

16:26 Belgische cel was begin december in veiligheid en begon aanslagen voor te bereiden

De Belgische terreurcel was op 2 december 2015 in veiligheid en begon op dat moment nieuwe aanslagen voor te bereiden. Dat staat in de akte van beschuldiging van het proces van de aanslagen van Brussel en Zaventem, die vanaf dinsdag wordt voorgelezen door de federale procureurs.

De procureurs zijn in de akte aangekomen aan het hoofdstuk over de Belgische cel. Het gaat in eerste instantie over de verschillende appartementen waarin de leden verbleven.

Na de aanslagen in Parijs kwamen verschillende leden samen in een appartement in de Henri Bergéstraat in Schaarbeek. Dat appartement werd ook gebruikt tijdens de voorbereidingen van de aanslagen in Parijs. Na de arrestatie van Mohammed Bakkali op 26 november 2015 na een verijdelde aanslag op een Thalys, vertrekken de laatste leden van de Belgische cel het appartement.

Het appartement in Jette werd gehuurd vanaf 20 september 2015 door Mohamed Bakali, onder de valse naam Algerto Malonzo. Het appartement blijkt echter te klein en ongeschikt om de groep te huisvesten die niet naar buiten mag. Daarom wordt op 2 december het appartement gehuurd in de Driesstraat, waar de cel nieuwe aanslagen begint de plannen.

Ook hier is het comfort beperkt, zeker omdat op een gegeven moment zes mannen in het appartement verblijven. Er groeien spanningen binnen de groep en de cel gaat ook op zoek naar extra appartementen "om de risico's te beperken" indien een van de appartementen ontdekt zou worden. Wanneer het appartement in de Max Roosstraat gehuurd wordt, worden het materiaal, de wapens en de leden van de cel verdeeld over twee locaties.

Het appartement in Schaarbeek is "goed aangepast" aan de vervaardiging van explosieven en het is dan ook daar dat de TATP gemaakt werd. Het appartement in de Kazernestraat in Etterbeek werd door Smail Farisi gehuurd op 13 februari 2015 en onderverhuurd aan Ibrahim El Bakraoui op 2 oktober van dat jaar. Hij wordt vanaf 26 november, de dag waarop Mohamed Bakkali wordt opgepakt omwille van het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, vervoegd door zijn broer Khalid.

Hij zal op 22 maart vanuit Etterbeek vertrekken richting metrostation Maalbeek. In het appartement in de Tivolistraat in Brussel, de woning van Hervé Bayingana Muhirwa verblijven Mohamed Abrini en Osama Krayem na de ontdekking van het appartement in de Driesstraat.

In Jette, tot slot, huurde Khalid El Bakraoui een garagebox, waar bij een huiszoeking in juni 2016 een zak werd aangetroffen met honderden bouten. Op de deur van de garage werden ook sporen van het explosief HMDT gevonden, dat gebruikt wordt om TATP te vervaardigen.

13:06: Justitieminister in gebreke gesteld

Voor de zitting vandaag raakte bekend dat de minister van Justitie in gebreke is gesteld door de verdediging over de transfervoorwaarden uit de gevangenis van de beschuldigden. Een dag eerder had beschuldigde Mohamed Abrini nog geklaagd over naaktfouilles, luide "satanische muziek" en blinddoeken. Hij werd bijgetreden door verschillende advocaten.

Dinsdag viel te horen bij de verdediging dat de situatie nog onveranderd is, maar dat ze wel "positieve signalen" krijgen over aanpassingen. Het neerleggen van conclusies, het vragen om uitstel en een zaak in kort geding, zoals maandag geopperd werd, zijn (voorlopig) niet meer aan de orde.

In de beschuldigdenbox ontbreekt dinsdag Osama Krayem. Krayem, die al sinds de start van het proces weigert om iets te zeggen. Hij vroeg bij de start van de zitting om de box te verlaten en brengt de rest van de dag door in de cellen van het Justitia-gebouw in Haren.

13:04: In vuilbak gevonden laptop "goudmijn" voor speurders

De laptop die werd aangetroffen in een vuilniszak bij het appartement in de Max Roosstraat in Schaarbeek, was een "goudmijn" voor de onderzoekers. Dat zegt federaal procureur Paule Somers, die de akte van beschuldiging van de aanslagen van 22 maart 2016 voorleest.

De laptop werd samen met een computer met ontbrekende toetsen, een tablet en een gsm gevonden in een vuilbak door medewerkers van Net Brussel. Zij namen de toestellen mee, maar toen ze merkten dat er op de HP-laptop salafistische documentatie stond en ze de link maakten met de aanslagen, brachten de ze alles naar de politie.

Op de tablet, "die jammer genoeg geformatteerd was", kon geen informatie gevonden worden. Op een gsm vond men het korte bericht "Hamza". De recuperatie van de laptop HP Probook 6460B wordt in de akte echter beschreven als "een goudmijn voor de speurders". De computer werd klaarblijkelijk gebruikt voor de aanslagen van Parijs en werd het laatst gebruikt op 22 maart 2016 om 6.37 uur.

Zowel de bestanden als de verwijderde bestanden werden geanalyseerd. De speurders treffen een echte "mediatheek voor djihadisten" aan met "duizenden stukken die het terrorisme verheerlijken" en zoekopdrachten naar verschillende mogelijke doelwitten - kerncentrales, fabrieken, de Wetstraat 16, voetbalstadia, enzovoort - met daarbij telkens mogelijke modus operandi voor aanslagen. Er zijn ook foto's van de kazerne van Flawinne, het ziekenhuis van Neder-over-Heembeek, de directeur van het ziekenhuis, concerten in cafés in Brussel, het Museum voor Radiologie, Belgische kerncentrales, enzovoort.

De speurders treffen ook heel wat audiobestanden aan. Het gaat bijvoorbeeld om een bericht van Najim Laachraoui aan Abou Ahmed (de bijnaam van Oussama Atar, red.) waarin hij de plannen van de Belgische cel uit de doeken doet. Hij verklaart onder meer dat de groep 130 kilogram TATP vervaardigd heeft, zegt dat er ook even sprake was van een aanslag in het Verenigd Koninkrijk maar dat daar geen sprake meer van is, en haalt het EK Voetbal van 2016 in Frankrijk aan als mogelijk doelwit. Allen zijn ze het ook eens dat België geen doelwit is, aangezien dat een terugvalbasis is.

In een audiobericht van 21 maart, nadat Salah Abdeslam en Soufien Ayari opgepakt werden, verandert de toon: "we hebben beslist om morgen aan de slag te gaan (...) want er is geen veilige schuilplaats meer". Er is sprake van in totaal vijf aanslagen op de metro en de luchthaven. Op de computer worden ook onder meer opgenomen testamenten gevonden van Ibrahim El Bakraoui (waarvan er een begint met: "als je dit hoort, dan heeft Allah me de toestemming gegeven om te sterven"), berichten van Mohamed Abrini aan zijn vrouw en zijn moeder, en afscheidsbrieven van Khalid El Bakraoui. In een document staat ook een opeising van de aanslagen gericht aan de overheid, en op de computer staan ook foto's van leden van de Belgische cel en van de kamikazes van het Stade de France in Parijs.

12:28: Tien tot vijftien kilogram explosieven aangetroffen in appartement in Schaarbeek

Federaal procureur Bernard Michel is bij het lezen van de akte van beschuldiging aangekomen bij de beschrijving van het onderzoek. In het appartement in de Max Roosstraat troffen de federale politie en ontmijningsdienst DOVO na de aanslagen van 22 maart 2016 tien tot vijftien kilogram zelfgemaakte explosieven aan, 26 bidons van 5 liter aceton en een twintigtal ontstekers.

Het appartement in Schaarbeek bleek een van de safehouses van de Belgische terreurcel, waar verschillende leden verbleven en waar bommen werden gemaakt. Het is ook van daar dat de drie kamikazes van Zaventem - de broers El Bakraoui en Najim Laachraoui - vertrokken zijn. De speurders ontdekten het appartement nadat de taxichauffeur die de drie oppikte op 22 maart de politie had gecontacteerd.

De huiszoeking in het appartement kon pas van start gaan nadat de explosieven (TATP), de aceton - gebruikt voor het vervaardigen van TATP - en de ontstekers uit het appartement werden gehaald en werden geneutraliseerd. De speurders namen heel wat voorwerpen in beslag. Het gaat onder meer om kleren in verschillende maten, reistassen en pruiken, maar ook identiteitspapieren op naam van Miguel Dos Santos met de foto van Ibrahim El Bakraoui, vlaggen van terreurgroep Islamitische Staat (IS), wapens en munitie.

Ook troffen de speurders in verschillende ruimten materiaal aan dat kan gebruikt worden om bommen te maken: verschillende plastic zakken met kleine metalen voorwerpen zoals bouten, schroeven en vijzen, een weegschaal, plastic bakken met wit poeder en vloeistof, resten TATP, verpakkingen van ontstekers, zuurstofwater, maskers, tientallen spuiten, bokalen, vuilniszakken van 10, 20 en 30 liter, tape, handschoenen, enzovoort. En in de inkomhal stonden vuilnisbakken met een capaciteit van 30 liter, "dezelfde capaciteit als die die gebruikt werden om de bommen van Zaventem te bewaren".

12:13 "Slachtoffers niet geviseerd om wie ze waren"

Federaal procureur Paule Somers heeft zonet de namen van de dodelijke slachtoffers en hun doodsoorzaak overlopen. "Geen van hen werd geviseerd om wie hij was, maar omdat hij zich op het foute moment op de foute plaats bevond", las de procureur voor uit de akte van beschuldiging.

De procureur legde uit dat in de akte van beschuldiging enkel de namen van dodelijke slachtoffers opgenomen zijn. Ze zei ook dat bewust is beslist om niet te veel details te geven over hun doodsoorzaak of hun laatste momenten te beschrijven.

"De explosie en de stukken metaal, de bouten, schroeven die in alle richtingen vlogen konden hen raken en doden", zei de procureur. Ze benadrukte evenwel dat zij die gewond raakten daarom niet minder slachtoffer zijn. Ze wees erop dat velen in het ziekenhuis verbleven, soms voor zeer lang. "Bovendien kregen de meesten die ter plaatse waren een apocalyptisch beeld te zien, dat onvermijdelijk een zwaar psychologisch trauma creëerde."

De procureur wees er tot slot op dat het eigen is aan terrorisme om met blind en willekeurig geweld terreur te zaaien onder de bevolking. Burgers worden geviseerd om de politieke doelen van terroristen te dienen. "Geen van hen werd geviseerd om wie hij was, maar omdat hij zich op het foute moment op de foute plaats bevond." De aanslag werd onmiddelijk opgeëist door terreurgroep IS.

11:50: Ook perron Maalbeek lag "vol moeren en bouten"

Ook het perron van metrostation Maalbeek, waar aanslagpleger Khalid El Bakraoui zich op 22 maart 2016 opblies, lag over de "hele lengte vol met ontelbaar veel moeren en metalen bouten". De aanslagplegers wilden op die manier zoveel mogelijk schade aanrichten.

De federale procureur deed maandag het relaas van wat zich op 22 maart 2016 heeft afgespeeld in metrostation Maalbeek in Brussel. Rond 9.10 uur bracht Khalid El Bakraoui, die was opgestapt in metrostation Petillon, daar zijn rugzak vol explosieven tot ontploffing.

Uit de eerste vaststellingen van de politie bleek al de enorme schade die de explosie had aangericht. Het is vooral de tweede wagon die het ergst getroffen is. Die is "volledig vernield, de structuur opengescheurd, deuren deels weggerukt, ramen verdwenen en er hangen verschillende elektrische kabels". In, maar ook naast het metrotuig liggen er lichamen en lichaamsdelen. "Over de gehele lengte van het perron liggen er ontelbaar veel moeren en metalen bouten", zei de procureur ook. In het metrostation vielen zestien doden en tientallen gewonden.

11.43: Procureur beschrijft gruwel in Zaventem, waar "honderden moeren en bouten" gevonden werden

De federale procureur heeft een tijdlijn geschetst van wat er zich heeft voorgedaan die ochtend op Brussels Airport. Ook kwam hij terug op de eerste vaststellingen van de politie, die "honderden bouten en moeren" aantrof waarmee de aanslagplegers hun explosieven hadden uitgerust om meer schade mee aan te richten.

De eerste explosie in de vertrekhal van de luchthaven deed zich voor om 7.58 uur, elf seconden later gevolgd door een tweede. Het karretje met een derde lading explosieven werd om 13.56 uur gecontroleerd tot ontploffing gebracht, nadat de luchthaven opnieuw ontruimd was.

"Ter plaatse is de chaos totaal", zei procureur Bernard Michel, over het moment dat de politie ter plaatse aankwam. Verschillende personen hadden het leven gelaten en er waren honderden gewonden. Uit de eerste vaststellingen van de politie bleek dat de eerste explosie een krater had geslagen van 1,4 bij 1,2 meter in gewapend beton. Er worden ook honderden "moeren, bouten, metalen fragmenten, stukken elektrische kabels en talrijke elektronische onderdelen op grond" gevonden, maar ook honderden inslagen in muren, buizen en stoelen.

Een gelijkaardige situatie stelt de politie vast aan de andere kant van de vertrekhal, waar de tweede explosie zich voordeed. Ook daar "stukken metaal, honderden bouten en moeren in alle uithoeken van de hal en in de lichamen van slachtoffers", zei de procureur, die de gruwelijke details beschreef die de politie in de hal aantrof.

De procureur legde ook uit dat op videobeelden was te zien dat een van de drie aanslagplegers alle zakken met explosieven opende en weer sloot toen ze vlak voor de aanslag nog even stopten aan bakkerij Délifrance in de vertrekhal. Ook toonden de videobeelden hoe Mohamed Abrini na de eerste explosie opschrikt, zijn karretje achterlaat en gaat schuilen achter een muurtje, klaarblijkelijk om te ontsnappen aan de tweede explosie waarvan hij weet dat die gaat komen. Na de tweede explosie vlucht hij weg.

10:51: Voorzitter V-Europe: 'We hebben gezien hoe Daesh zijn gevangenen behandelt'

Philippe Vansteenkiste, de directeur van slachtoffervereniging V-Europe, zegt dinsdag een beetje verbaasd te zijn over de klachten van de beschuldigden over de omstandigheden van hun detentie. "Mijn eerste reactie was om te denken aan wat we hebben gehoord tijdens het proces van het Joods Museum over hoe Daesh zijn gevangenen behandelt", zei hij dinsdagochtend.

Vansteenkiste verwijst daarmee naar de getuigenissen van de Franse journalist Nicolas Henin tijdens het proces van het Joods Museum. "Het is frappant om de reactie van gisteren te horen", zegt hij, en hij kreeg ook verbaasde reacties van bepaalde slachtoffers over de discussie. "Ik weet echter ook dat dit deel uitmaakt van het spel van het proces, en dat iedereen zijn rol speelt." Ook benadrukt Vansteenkiste dat niemand ervoor zou kiezen om zich gedurende zes maanden elke ochtend te moeten uitkleden in de gevangenis en dat hij hoopt dat het proces sereen zal verlopen.

De voorlezing van de akte van beschuldiging vindt de directeur van slachtoffervereniging V-Europe een belangrijk moment in het proces voor de slachtoffers. "Het is voor ons belangrijk om een eventuele reactie van de beschuldigden te zien." Hij verwacht ook dat de voorlezing van de akte dinsdag emotioneel zwaar wordt. "Je moet daar wat afstand van nemen om het proces te kunnen volgen."

10:39: Federale procureur start met voorlezing van akte van beschuldiging

Federaal procureur Paule Somers is begonnen met de voorlezing van de akte van beschuldiging. De procureur stond daarbij eerst stil bij de geopolitieke situatie in Syrië en Irak. Beschuldigde Osama Krayem, die al enkele dagen weigert mee te werken, zal de voorlezing niet bijwonen, hij is vertrokken.

De procureur begon, na het overlopen van de beschuldigden en een korte inleiding, met het schetsen van het ontstaan en de opgang van terreurgroep IS in Irak en Syrië. Nadat die uiteindelijk in juni 2014 het Iraakse Mosoel had ingenomen, en het kalifaat werd uitgeroepen, ging een internationale coalitie onder leiding van de VS over tot bombardementen om de invloed van de terreurgroep in de regio in te perken. "Die bombardementen hebben tot gevolg dat terreurgroep IS zich op twee nieuwe assen richten: internationalisering en wraak", zei de procureur.

De procureur schetste vervolgens hoe buitenlanders aan lokale conflicten in het Midden-Oosten deelnamen. Een van de eersten was beschuldigde Oussama Atar, die al in 2003 naar Irak vertrok. Atar wordt ervan verdacht dat hij lid werd van een aan al-Qaida gelieerde organisatie en ten strijde trok tegen de internationale coalitie in Irak. Maar Atar werd opgepakt en belandde in de gevangenis in Irak, onder meer in Abu Ghraib. Daar zat toen ook Abu Bakr al Bagdadi opgesloten, de latere leider van IS en zelfverklaarde kalief.

Eind 2012 vertrokken ook veel Europese jongeren naar Syrië, waar president Bashar al-Assad op dat moment een opstand tegen zijn dictatoriale regime bloedig neersloeg, klonk het. Osama Krayem volgt de voorlezing van de akte dus niet. Krayem, die al enkele dagen geen woord wil zeggen, stapte op nog voor de start van de voorlezing. Hij verkiest de cellen van het Justitia-gebouw in Haren. De voorzitter liet hem vertrekken, hij blijft vertegenwoordigd door zijn advocaten.

09.37: Eén effectief jurylid minder op tweede procesdag

Op de eerste procesdag maandag waren er al 2 van de 24 plaatsvervangende juryleden niet komen opdagen. Er blijven nu dus nog 21 plaatsvervangende juryleden over voor het proces dat 6 à 9 maanden zou duren.

Er moeten op zijn minst twaalf effectieve juryleden overblijven tot het einde van het proces om te oordelen over de schuld van de tien beschuldigden. Het vrouwelijke jurylid dat dinsdag afhaakte, wordt vervangen door een mannelijk jurylid. De vrouw had een medisch attest.

De voorzitster van het hof, Laurence Massart, haalde dinsdag ook aan dat een effectief jurylid maandag, bij de identificatie van de burgerlijke partijen, de naam had gehoord van een man die hij kende, klaarblijkelijk de ex-echtgenoot van een slachtoffer. Hij kende de man vanuit een jeugdbeweging maar had hem al lang niet meer gezien. Hij wist vooraf niet dat de man burgerlijke partij was. Het slachtoffer zelf kende hij niet. Zowel parket als verdediging hadden er uiteindelijk geen bezwaar tegen dat de man effectief jurylid blijft.

09.26: Komt er opnieuw vertraging?

Gisteren klaagde beschuldigde Mohamed Abrini de detentie- en transfervoorwaarden aan en dreigde ermee niet meer te spreken zolang die niet verbeteren. Meester De Taye, die beschuldigde Ali El Haddad Asufi vertegenwoordigt, trad Abrini bij. Volgens hen is het overdreven dat de beschuldigden elke dag een naaktfouille moeten ondergaan en naar de assisenzaal worden gebracht met een geblindeerde skibril en een koptelefoon met luide muziek.

Volgens meester Jonathan De Taye is het "voorbarig om nu al conclusies neer te leggen." Dat zei hij dinsdag bij aankomst in de rechtbank. Dinsdagochtend stuurde hij wel een ingebrekestelling naar de minister van Justitie.

"Ik leg vandaag nog geen conclusies neer om de simpele reden dat minister van Justitie in gebreke werd gesteld", aldus De Taye. "Ik denk dat men in de wandelgangen al bezig is om de situatie te de-escaleren en dat ik hoop dat iedereen dezelfde wens deelt, dat het proces in de beste omstandigheden verloopt." Indien de situatie niet verbetert, ziet De Taye geen andere oplossing dan stappen nemen, waarschijnlijk door conclusies in te dienen.

Dinsdag wordt de akte van beschuldiging voorgelezen. Dat is volgens De Taye niet belangrijk, maar wel een noodzakelijke stap. "Ze zal van begin tot einde worden tegengesproken tijdens de debatten, er staan verschillende anamolieën in de akte", aldus De Taye.

Meester Delphine Paci, die Salah Abdeslam vertegenwoordigt, zegt eveneens dat ze de akte aandachtig gelezen heeft. "Het is de versie van het parket, we respecteren hun werk, maar we zijn niet akkoord met bepaalde zaken en we gaan dat duidelijk laten weten." Over de eventuele neerlegging van conclusies wilde de advocate voor het proces niets kwijt.

Aanslagen Brussel

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?