Federaal parket eist vijf jaar cel voor Russisch spionnenkoppel

© Alain Wibert

Het federaal parket eist een effectieve celstraf van vijf jaar voor een Russisch spionnenkoppel dat jarenlang in Brussel een leven leidde op basis van valse documenten, opgesteld door een omgekochte Belgische diplomaat. Vier geheimagenten van de Russische buitenlandse inlichtingsdienst riskeren dezelfde straf. Voor de diplomaat eist de aanklager een symbolische straf van vijf jaar met uitstel en een geldboete.

Het hele dossier leest als de fictiereeks The Americans, maar is bittere ernst. In de periode van de jaren 60 tot 90 verzamelden de Russische geheime diensten valse papieren, zoals nagemaakte huwelijks- en geboorteaktes, in Latijns-Amerikaanse en Europese landen. Nadien werden die documenten gebruikt om authentieke identiteitsdocumenten aan te vragen via Belgische ambassades in het buitenland. Op die manier kregen twee Russische hoogopgeleide spionnen in 1992 een valse Belgische identiteit.

Zogezegde Belgen

Maurice Engels, zogezegd kind van een Belgische vader en Britse moeder, werd volgens die valse papieren in 1964 geboren in Uruguay en ingeschreven in het lokale bevolkingsregister nadat de Russen een lokale ambtenaar hadden omgekocht. Irene Rousseau werd volgens de valse documenten in 1972 geboren in Ecuador, als kind van een zogezegde Belg.

Beide spionnen kregen op hun 18de de Belgische nationaliteit via de ambassades in Rome en Casablanca. De consul in Rome is inmiddels overleden, en staat niet meer terecht. De diplomaat uit Casablanca wordt wel vervolgd en riskeert nu vijf jaar cel met uitstel.

Russische 'handlers'

Volgens het federaal parket werd de man destijds omgekocht voor 150.000 Belgische frank, zowat 3.700 euro, en hield hij contact met vier Russische geheimagenten, zogenaamde handlers. “Hij wist maar al te goed dat hij met Russen samenwerkte”, vorderde de openbaar aanklager.

“Hij overhandigde hen een microfiche met een lijst van mensen die geen visum mochten krijgen en de papieren die hij heeft aangemaakt hebben het spionnenkoppel jarenlang vrij spel gegeven.”

Trouwen in Elsene

De twee spionnen startten hun vals leven in ons land afzonderlijk, maar trouwden in 2000 in Elsene. Ze huurden een appartement, maar verhuisden nadien naar Italië, waar ze effectief als spion voor Rusland aan de slag gingen. Wat ze daar precies deden, wordt momenteel uitgezocht door het Italiaanse gerecht.

Het koppel kreeg twee kinderen, die door hun valse identiteit de Belgische nationaliteit verwierven. Het ‘Belgische’ gezin verliet Italië en vluchtte vermoedelijk naar Rusland, toen er op verschillende plaatsen wereldwijd netwerken van zogenaamde ‘illegalen’ werden opgedoekt.

Op 26 april valt het vonnis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?