Laurence Massart, voorzitter van het assisenproces over de terreuraanslagen in Brussel van 22 maart 2016

| Laurence Massart, voorzitter van het assisenproces over de terreuraanslagen in Brussel van 22 maart 2016.

Proces aanslagen

Geen getuigenis van dader verijdelde aanslag Thalys woensdag

© Belga
17/04/2023

Ayoub El-Khazzani, die in Frankrijk in de cel zit vanwege de verijdelde aanslag op een Thalys-trein in augustus 2015, zal woensdag niet komen getuigen op het assisenproces over de aanslagen van 22 maart 2016. Het federaal parket deelde maandag mee dat Frankrijk hem niet wil overbrengen, omdat hij zelf weigert te verschijnen.

Het federaal parket had drie weken geleden gevraagd om vier terreurveroordeelden die in Frankrijk in de cel zitten via videoconferentie te laten getuigen. Het gaat om twee veroordeelden in de zaak van de aanslagen in Parijs, Muhammad Usman en Adel Haddadi, en twee in die van de verijdelde aanslag op de Thalys-trein, Ayoub El Khazzani en Bilal Chatra. De Franse autoriteiten hadden aangegeven dat een overbrenging duur zou zijn en mogelijk veiligheidsproblemen zou veroorzaken. Uiteindelijk gaf alleen El Khazzani aan dat hij instemde om via videoconferentie te getuigen.

Het parket zag vervolgens af van de getuigenis van de drie veroordeelden die niet instemden met een videoconferentie. Na een debat, waarbij verschillende advocaten van de verdediging aandrongen om eventuele getuigen toch in levenden lijve te laten getuigen, sprak de voorzitster begin vorige week een tussenarrest uit. Volgens het tussenarrest moest El Khazzani toch aanwezig zijn op de zitting, als hij zou gehoord worden.

Maar het federaal parket deelde maandagmiddag dus mee dat Frankrijk de vier gedetineerden niet wil overbrengen. De Franse antiterreurprocureur voert aan dat ze allevier weigeren om te verschijnen voor het assisenhof in Brussel. De getuigenissen van Yassine Atar en Mohamed Bakkali, die voor het Parijse assisenhof over de aanslagen van 13 november 2015 veroordeeld werden, maar in België in de cel zitten, zouden wel gewoon kunnen doorgaan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni