Geen sporenonderzoek meer bij inbraak: 'Burgers betalen het gelag'

© Photonews
| Schaarbeeks Burgemeester Bernard Clerfayt (Défi)

Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) reageert kritisch op het nieuws dat de forensische ploeg van de federale gerechtelijke politie ​​​​​​zich niet langer beschikbaar stelt bij geweldloze inbraken en diefstal in Brussel. Die maatregel komt er door besparingen. "De burgers zijn het slachtoffer," aldus Clerfayt.

Omdat de forensische ploeg van de federale gerechtelijke politie moet besparen, zal de gespecialiseerde eenheid in Brussel tijdelijk haar expertise niet langer beschikbaar stellen voor speurwerk naar geweldloze inbraken en diefstal. Die eenheid neemt onder andere DNA-stalen en vingerafdrukken af.

'Gebrek aan beslissingskracht'

Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) reageert kritisch op die beslissing. "Het zijn opnieuw de burgers die het gelag betalen voor het gebrek aan beslissingskracht op federaal niveau. Deze eenzijdige aankondiging is zoveel als verklaren aan de slachtoffers van diefstal dat er geen onderzoek of follow-up kan worden gedaan. Bijna geen kans dus, om de daders op te sporen."

Hij wijst ook met de vinger naar voormalig federaal minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). "Er wordt gevraagd aan de politiezones om tekorten op te vangen, maar ze zitten zelf met een chronische onderfinanciering, die geen rekening houdt met de bevolkingsgroei."

Ook het Brussels parket reageert ontevreden. "Aangezien inbraken een van de hoofdprioriteiten zijn van het parket van Brussel en de zonale veiligheidsplannen, willen we dringend een oplossing vinden voor dit probleem", klinkt het.

Eigen lokaal

Bij de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene klinkt het dat de besparingsmaatregelen wel degelijk gevolgen zullen hebben voor het terrein. "We beschikken wel over een eigen, lokaal labo. Maar dat zal door deze beslissing extra bevraagd worden", zegt woordvoerder Olivier Slosse.

"We gaan proberen alles af te handelen wat binnenkomt, maar je kan natuurlijk niet overal tegelijk zijn. Concreet betekent dit dat de wachttijden zullen oplopen en dat er hier en daar mogelijk geen tussenkomsten zullen zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?