Honderden politieagenten werken samen aan de ontrafeling van het ECC Sky-netwerk. Enkele agenten bleken zelf ook links te hebben met de georganiseerde misdaad.

Georgi Skriupa schuldig bevonden aan doodslag, maar hof erkent dat hij uitgedaagd is

© Belga
29/06/2023
Updated: 30/06/2023 07.08u

Het hof van assisen in Brussel heeft donderdag Georgi Skriupa schuldig bevonden aan doodslag op de 31-jarige Pavlo Vorobets in Anderlecht. De jury zag wel een verzachtende omstandigheid, namelijk dat hij was uitgedaagd door het slachtoffer.

Door uitlokking te erkennen, volgde de jury de advocaten van de beschuldigde gedeeltelijk. Zij hadden in eerste instantie gepleit voor wettige zelfverdediging, maar dat vond de jury "niet geloofwaardig". De juryleden konden zich wel vinden in het pleidooi dat de dader uitgedaagd was door het slachtoffer. Op beelden van veiligheidscamera's was te zien hoe Skriupa eerst een vuistslag kreeg van Vorobets, waarna hij uithaalde met het mes.

De politie werd op 6 april 2022 rond 23 uur naar de Eloystraat in Anderlecht geroepen. Daar zou zich een messengevecht hebben voorgedaan. Eenmaal ter plaatse troffen de agenten een man op de grond aan, op het kruispunt van de Eloystraat en de Onderwijsstraat. De man bloedde hevig, had een gapende wonde ter hoogte van de hals en naast hem op de grond lag een bebloed mes.

Een getuige wees de agenten een man aan die zich enkele meters verderop bevond, en zei dat hij de dader was. De man, die zich in een toestand van zware dronkenschap bevond, werd daarop opgepakt. Het bleek te gaan om Georgi Skriupa, een Oekraïense man die toen 46 jaar oud was.

Slachtoffer Pavlo Vorobets, eveneens een Oekraïner en 31 jaar oud, werd op dat moment door een mugteam behandeld en gereanimeerd. Hij kreeg nog tweemaal een hartstilstand en overleed in het ziekenhuis.

Heel de dag wodka gedronken

Uit het onderzoek bleek dat de discussie eerder was ontstaan in de ondergrondse verblijfplaats van verschillende Oekraïners in de Eloystraat. Op 7 april 2022, tijdens zijn verhoor, gaf Skriupa aan zich niets te herinneren van wat er zou zijn gebeurd omdat hij de hele dag wodka had gedronken samen met het slachtoffer en vier andere Oekraïners. Daarop werd hij in beschuldiging gesteld van doodslag en onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

De man werd meermaals verhoord, maar bleef zijn onschuld staande houden. Ook geconfronteerd met bewijsmateriaal - zijn DNA werd teruggevonden op het mes - bleef hij de feiten ontkennen.

Volgens een vriend van het slachtoffer kwam Vorobets zo'n twee maanden voor zijn dood in België aan, vluchtend voor de oorlog in Oekraïne. Hij kampte al twee jaar met een alcoholprobleem en had al vaker gevochten in dronken toestand.

De beschuldigde was bouwvakker en was actief op werven in Rusland, Portugal, Italië en België. Hij werkte echter nooit op een wettelijke manier en zou eveneens al jarenlang met een alcoholverslaving kampen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni