© Dieter Nijs | De plek van het fatale incident wordt dinsdagavond afgesloten voor het verkeer.

Gerecht houdt reconstructie in onderzoek naar doodsteken politieman

© Chris Verhaeghe
11/07/2023

In het onderzoek naar de dodelijke steekpartij waarbij de Brusselse politieman Thomas Monjoie (29) in november 2022 om het leven kwam, houdt het gerecht dinsdagavond een reconstructie. Dat meldt de Franstalige krant La Capitale en het nieuws wordt bevestigd door bronnen bij de politie.

De plek van het fatale incident in Schaarbeek wordt dinsdagavond afgesloten voor het verkeer. Dat moet de speurders en het federaal parket toelaten om een reconstructie te houden van de feiten.

De buurtbewoners kregen alvast de vraag om niet te parkeren in de Liedtsstraat en de Aarschotstraat, die afgesloten zullen worden voor het verkeer. Ook de tramhaltes Liedts en Thomas zullen niet worden bediend.

Psychologische hulp

Op donderdagavond 10 november viel de 32-jarige Yassine M. een patrouille van de zone Brussel Noord aan toen de politiewagen voor het rode licht stond. De dertiger sprak politie-inspecteur Thomas Monjoie aan, om hem vervolgens neer te steken met een mes toen die zijn raampje naar beneden schoof.

De 29-jarige agent maakte geen schijn van kans en overleed ter plekke. De collega van Monjoie raakte bij de steekpartij zwaargewond, maar overleefde de feiten. Een andere politiepatrouille die kwam toegesneld, kon Yassine M. neutraliseren. De verdachte werd opgepakt en aangehouden op verdenking van moord en moordpoging in een terroristische context.

Kort na de feiten bleek dat de dader zich op de ochtend van de feiten al had aangeboden bij de politie. Hij had toen verklaard dat hij psychologische hulp nodig had omdat hij een aanslag op de politie wilde plegen. De man werd na overleg met het parket overgebracht naar de psychiatrische eenheid van de Cliniques Universitaires Saint-Luc voor een opname. Nadat hij was overgedragen aan het verpleegkundig personeel, verliet hij het ziekenhuis vooraleer hij kon worden onderzocht.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie