Herdenkingsmoment na aanslag op het Joods Museum in Brussel

| Herdenkingsmoment na aanslag op het Joods Museum in Brussel.

Getuige aanslag Joods Museum: 'We voelden ons verloren'

© Belga
04/02/2019

Op het proces over de aanslag op het Joods Museum in Brussel op 24 mei 2014 heeft maandagmiddag een oudere vrouw haar verhaal gedaan. Ze was op het moment van de feiten in het museum, maar kon zich samen met haar vriendin verbergen in de toiletten. "We voelden ons verloren", zei ze.

"We hoorden schoten en dan een salvo. Ik heb de dader in een flits gezien, maar heb niet goed kunnen kijken. Ik wilde me vooral redden", getuigde de vrouw. "We verstopten ons in de toiletten en daar bleven we kalm om de aandacht niet te trekken. We waren erg bang, want we wisten niet wat er buiten gebeurde."

Toen ze de ambulances hoorden aansnellen, kwamen de vrouwen na enige aarzeling uiteindelijk toch tevoorschijn. "Ik vroeg een ambulancier of we naar buiten mochten gaan. Ik liep langs de lijken. We dachten enkel aan wegkomen. Buiten stonden mensen bijeen. We voelden ons allebei verloren"; aldus de vrouw.

"Iemand zei ons dat we onze namen aan de politie moesten doorgeven. Dat hebben we gedaan en toen mochten we vertrekken. Dat verraste ons. We waren gechoqueerd." Voor het proces is de getuigenis van de vrouw van belang.

'Hij leek wel een soldaat'

Ze getuigde bijvoorbeeld dat het Israëlische paar Riva, dat omkwam bij de aanslag, besluiteloos leek. "Ik meen begrepen te hebben dat ze geen tickets hadden", aldus de vrouw. Dat ondersteunt de stelling dat beiden onvoorbereid naar het museum waren gekomen en gaat in tegen de hypothese van de verdediging dat het om gerichte moorden ging.

Hoewel zij de schutter maar even zag, kon de vrouw toch een beschrijving van hem geven. "Ik herinnerde me vooral zijn pet. Volgens mij had hij geen bril op", herhaalde de vrouw haar verklaring van destijds. "Hij had een kalasjnikov en leek wel een soldaat."

'Aanslag heropende wonden van Shoah'

De getuige, de 84-jarige Marie Berenhaut-Streulens, is een vriendin van de Chileense artieste Cara Billeke-Villalobos die zich burgerlijke partij heeft gesteld. De twee dames waren op 24 mei 2014 in het Joods Museum om er de tentoonstelling te bezoeken van de werken van mevrouw Berenhaut-Streulens.

De aanslag was een zware klap voor de getuige. "Ik heb familie verloren in 1942, in Auschwitz", ging ze verder. "Om nu te moeten horen dat er vier onschuldige mensen vermoord waren in het museum, in een plaats van cultuur en geschiedenis, dat was vreselijk. Ik heb verschrikkelijk veel angst gehad, die aanslag heeft de wonden heropend die de Shoah had geslagen."

Marie Berenhaut-Streulens maakte nadien twee beeldhouwwerken om haar trauma's te kunnen verwerken. Foto's van die werken werden maandag voorgelegd aan de jury.

Aanslag Joods Museum

Op zaterdag 24 mei 2014 kwamen vier mensen om het leven toen een man het Joods Museum binnenstapte en begon te schieten. Een week na de aanslag werd in Marseille een eerste verdachte, Mehdi Nemmouche, opgepakt.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Justitie, Aanslag Joods Museum, Joods Museum , aanslag Joods Museum, proces joods museum

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni