Gevangenen Sint-Gillis eisen 1.000 euro per stakingsdag cipiers

© VT
| De staking duurt nu zo'n twee weken.

Dertien gedetineerden van de gevangenis van Sint-Gillis starten een spoedprocedure tegen de Belgische staat. Ze vinden dat de acties in de gevangenis hun recht op onder meer bezoek, een dagelijkse douche en een wandeling schaden. Ze eisen een dwangsom van 1.000 per dag dat die rechten niet gerespecteerd worden.

De cipiers in de gevangenissen leggen al zo'n twee weken het werk neer. Hun taken worden overgenomen door politieagenten, maar het dagelijkse leven in de cel is wel ernstig verstoord. Zo is er geen bezoek mogelijk, wordt er niet meer dagelijks gedoucht en mogen de gedetineerden amper hun cel nog uit, getuigden twee partners recent nog bij BRUZZ.

Dertien gedetineerden van de gevangenis van Sint-Gillis starten daarom kortgeding tegen de Belgische staat. "We willen dat de rechten van de gevangenen gerespecteerd worden," zegt meester Céline Delfosse, één van de advocaten, aan BRUZZ. "Als dat niet gebeurt, zullen we een dwangsom van 1.000 euro per dag eisen."

De zitting zou vrijdag of maandag moeten plaatsvinden.

Dwangsommen nooit betaald

Ook tijdens de stakingsactie van 2016 trokken een twintigtal gedetineerden naar de rechtbank en kregen toen gelijk. De toen opgelegde dwangsommen - in totaal 160.000 euro volgens advocaat Hamid El Abouti - werden uiteindelijk niet betaald omwille van procedurele redenen.

Advocaat El Abouti, die ook nu de gedetineerden vertegenwoordigt, zegt dat hij dit keer de nodige stappen heeft ondernomen om dat te vermijden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?