Gevangenisstraf van 24 maanden voor steekpartij op Fontainasplein

Een 30-jarige Algerijn die op 30 juni een man had neergestoken op het Fontainasplein, is donderdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden. Volgens het parket ging het om een poging doodslag, terwijl de Algerijn voorhield had hij zich enkel verdedigd tegen het slachtoffer en diens vrienden.

Volgens het parket, dat zich baseerde op getuigenverklaringen in het dossier, had de Algerijn zijn tegenstrever aangesproken omdat hij vermoedde dat die eerder die dag zijn zonnebril had gestolen.
"Het kwam tot een vechtpartij waarbij de verdachte een mes bovenhaalde en zijn tegenstrever vijf messteken toebracht, onder meer in de borst en de buik", zei de procureur.

"Het slachtoffer werd zwaargewond en bewusteloos overgebracht naar het ziekenhuis. De verdachte kon korte tijd nadien gearresteerd worden, met het bebloede mes nog in zijn handen."
Volgens de Algerijn was hij niet de aanvaller maar had hij zich enkel verdedigd.

"Die man en zijn vrienden hadden mij aangevallen en hadden met een fles op mijn hoofd geslagen", klonk het. "Ik zag geen enkele andere manier om me te verweren."

Geen wettelijke verdediging

"Geen van de getuigen in het dossier kan duidelijk zeggen hoe de vechtpartij begonnen is of wie de eerste slag heeft uitgedeeld", pleitte zijn advocaat. "We kunnen dus niet uitsluiten dat het om wettige verdediging gaat. Ook staat niet vast dat hij de bedoeling had die man te doden."

Met dat laatste argument ging de rechtbank akkoord maar van wettige verdediging was volgens de rechtbank geen sprake. Uiteindelijk kreeg de Algerijn 24 maanden cel voor opzettelijke slagen en verwondingen met arbeidsongeschiktheid tot gevolg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?