Staking van het boordpersoneel van vliegtuigmaatschappij Ryanair in Brussels Aiport: Ryanair must change

| Eerdere staking van het boordpersoneel van vliegtuigmaatschappij Ryanair in Brussels Aiport: Ryanair must change.

Helft Belgische Ryanair-piloten daagt luchtvaartmaatschappij voor de rechter

© Belga
30/08/2022

De helft van de in België gebaseerde piloten die vliegen voor Ryanair - 48 op zowat 100 piloten - hebben de luchtvaartmaatschappij voor de arbeidsrechtbank gedaagd. Dat meldt bediendevakbond ACV Puls. Volgens de vakbond heeft Ryanair de procedure-Renault gebruikt als drukkingsmiddel om de lonen te verlagen.

Volgens ACV Puls-secretaris Hans Elsen heeft de Ierse luchtvaartmaatschappij tijdens de coronacrisis met een collectief ontslag gedreigd om van de piloten een loonsverlaging van 20 procent af te dwingen. "Terwijl Ryanair in realiteit op een berg cash zat", zegt Elsen.

'Misbruik gemaakt'

Volgens de vakbond heeft Ryanair op die manier misbruik gemaakt van de procedure-Renault en het dreigen met een collectief ontslag om de lonen te doen dalen.

Bijkomende eisen van de piloten zijn een correcte uitbetaling van de indexering van augustus 2019 en van het juiste salaris tijdens de coronaperiode.

"Gedurende deze periode waren de piloten tijdelijk werkloos. Ryanair moest een toeslag betalen voor elke dag werkloosheid. Zonder zich echter aan de regels van de luchtvaartsector te houden, betaalde Ryanair deze toeslag maar één keer per maand, in plaats van elke dag", aldus Elsen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni