4 september 2023: na een onderbreking van anderhalve maand gaat maandag op de Justitia-site in Haren het assisenproces over de aanslagen van 22 maart 2016 voort. Op de foto: Laurence Massart, voorzitter van de assisenjury

| Op de foto: Laurence Massart, voorzitter van de assisenjury.

Hof en jury klaar met beraadslaging over de strafmaat

© Belga
15/09/2023

Het hof en de jury van het assisenproces over de aanslagen van 22 maart 2016 zijn klaar met hun beraadslaging over de strafmaat. Dat deelt Luc Hennart, de woordvoerder van het assisenhof, vrijdag mee. Het arrest over de strafmaat wordt normaal gezien vrijdag om 18 uur uitgesproken. Iets meer dan een jaar na de inleidende zitting valt zo het doek over het proces.

Hof en jury gingen maandagmiddag in beraad over de schuldvraag. Ze moesten zich buigen over de strafmaat van acht veroordeelden.

Naast de vraag welke verzachtende omstandigheden ingeroepen kunnen worden, moesten jury en hof zich ook buigen over de kwestie van de 'samenloop van verscheidene misdaden'. Zo pleitten de advocaten van Salah Abdeslam en Mohamed Abrini dat hun cliënten geen straf kunnen krijgen voor de feiten in België omdat ze in Parijs al een zwaardere straf ontvingen dan ze hier kunnen krijgen.

Voorzitster Laurence Massart waarschuwde de jury vorige week al dat dit soort kwesties doorgaans voer is voor Cassatie. Alvast de verdediging van Salah Abdeslam kondigde aan cassatieberoep te zullen aantekenen als ze geen gelijk krijgt.

Het parket vroeg ook om de Belgische nationaliteit af te nemen van Oussama Atar, Mohamed Abrini, Ali El Haddad Asufi, Bilal El Makhoukhi en Hervé Bayingana Muhirwa. Het is uitkijken hoe hof en jury daarover oordeelden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni