Hof van assisen weigert te beslissen over vrijlating Ibrahim Farisi

© PhotoNews

In het Justitia-gebouw in Haren vindt maandag de preliminaire zitting plaats van het assisenproces over de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem. Op die zitting moet de lijst van getuigen vastgelegd worden die tijdens het proces aan het woord zullen komen, maar zal ook en vooral gediscussieerd worden over de individuele boxen waarin de beschuldigden moeten plaatsnemen. Voor aanvang van die preliminaire zitting heeft het hof al een zitting achter gesloten deuren gehouden over de verzoeken tot vrijlating van de broers Farisi.

Smail Farisi was de man die het appartement in Etterbeek waar Ossama Krayem en Khalid El Bakraoui zich hadden schuilgehouden, oorspronkelijk had gehuurd om een OCMW-uitkering te kunnen innen hoewel hij nog bij zijn ouders woonde, en om met zijn vriendin te kunnen afspreken.

Hij leende het uit aan Khalid El Bakraoui op diens vraag en na de aanslag van 22 maart haalde hij samen met zijn broer Ibrahim de flat leeg en maakte die van top tot teen schoon.

Beide broers waren in de loop van het onderzoek naar de aanslagen onder aanhoudingsbevel geplaatst maar waren, als enigen, vrijgekomen.

In de aanloop naar het assisenproces had het federaal parket besloten beide broers te laten oppakken. Smail Farisi werd vorige week woensdag opgepakt, zijn broer Ibrahim bood zich donderdagavond aan bij de federale politie in Brussel. Van daar werd hij overgebracht naar de gevangenis van Leuze-en-Hainaut.

Hun advocaten hebben bij het assisenhof een verzoekschrift ingediend om hen vrij te laten, zodat ze het proces op vrije voeten kunnen volgen. Dat verzoekschrift is maandagochtend achter gesloten deuren behandeld. Het hof zal eerstdaags uitspraak doen.

Aanslagen Brussel

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september gaat het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?