| In deze zaal van het Justitia-gebouw in Evere, gaat het assisenproces door over de aanslagen in Brussel en Zaventem.

Hof verklaart zich onbevoegd om uitspraak te doen over straffen

© Belga
06/09/2023

Op het assisenproces over de aanslagen van 22 maart 2016 heeft het hof, voorzitster en twee bijzitters, zich onbevoegd verklaard om uitspraak te doen over de straffen. Het komt gewoon het college van jury en hof toe, oordeelde het hof in een tussenarrest, nadat advocaten van de verdediging woensdagvoormiddag hadden geargumenteerd dat geen nieuwe straf mogelijk is na veroordelingen voor de aanslagen in Parijs.

Als geen nieuwe straf mogelijk zou zijn, dan zou het hof zich daar op basis van artikel 342 van het wetboek van strafvordering over kunnen uitspreken, voorafgaand aan de beraadslaging van het college, hof en jury, over de strafmaat. Dat gebeurt dus niet, zo blijkt uit het tussenarrest van het hof, dat oordeelt dat het gewoon aan het hof en de jury toekomt om te oordelen over de straf gedurende de beraadslaging.

Het tussenarrest houdt niet noodzakelijk in dat er nu daadwerkelijk een nieuwe straf komt voor de veroordeelden die ook al in Parijs veroordeeld werden. Het zullen gewoon het hof, voorzitster en twee bijzitters, samen met de twaalf effectieve juryleden zijn die zich gedurende hun beraadslaging moeten buigen over de kwestie, waar verdediging en openbaar ministerie woensdagvoormiddag over twistten.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni