Hoge Raad voor de Justitie voert bijzonder onderzoek in zaak van Yassine M.

© Jaani De Koker/BRUZZ

De Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) voert een bijzonder onderzoek in de zaak van Yassine M., de verdachte die op 10 november in Schaarbeek twee politieagenten met een mes aanviel. Een 29-jarige inspecteur liet daarbij het leven. Dat meldt de HRJ dinsdagavond in een persbericht.

Yassine M. bood zich die ochtend spontaan aan in een politiebureau en verklaarde dat hij aanslagen wilde plegen tegen de politie. Het parket werd ingelicht en gaf de politie onder meer de opdracht hem te begeleiden naar een psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. In de vroege avond voerde Yassine M. de daad bij het woord. Hij doodde een politieagent en verwondde een andere.

"Deze gebeurtenissen leidden tot grote beroering en riepen veel vragen op over het optreden van de politie, justitie en het ziekenhuis. Intussen is een gerechtelijk onderzoek ingesteld", aldus de HRJ.

HRJ onderzoekt eventuele disfuncties in gerecht

De Hoge Raad heeft de taak eventuele disfuncties van de rechterlijke organisatie op onafhankelijke en objectieve wijze te onderzoeken. "De Verenigde advies- en onderzoekscommissie heeft vandaag besloten een bijzonder onderzoek in te stellen in de zaak van Yassine M.," luidt het in een persbericht.

"Elk bijzonder onderzoek van de HRJ is gericht op de werking van de rechterlijke orde, en niet op individuele verantwoordelijkheden. In voorkomend geval worden aanbevelingen geformuleerd om ervoor te zorgen dat dergelijke gebeurtenissen zich niet meer kunnen voordoen," stelt de Raad.

Geen uitspraak over inhoud van de zaak

"De Hoge Raad zal zich niet uitspreken over de feiten, noch over de inhoud van eventuele rechterlijke beslissingen: de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht is essentieel voor de goede werking van de rechtsstaat," benadrukt de HRJ.

"Zoals elke strafrechtelijke procedure moet ook elk bijzonder onderzoek sereen kunnen verlopen. Daarom zal de Hoge Raad niet communiceren over de voortgang van het bijzonder onderzoek vooraleer dit is afgerond", besluit de mededeling.

Zaak-Chovanec

Het is de tweede keer dat de HRJ een bijzonder onderzoek voert in een lopend gerechtelijk onderzoek met toegang tot het gerechtelijk dossier. Het vorig bijzonder onderzoek betrof het verloop van de gerechtelijke procedure in de zaak-Chovanec.

De Slovaakse man overleed op 27 februari 2018 in een ziekenhuis in Charleroi, drie dagen na een politie-interventie in de luchthaven van Charleroi. Beelden van de interventie waren al begin 2018 in handen van het parket. In de zomer van 2020, ruim twee jaar na de feiten, doken in de media dan beeldfragmenten van de politie-interventie in de luchthaven op, wat voor veel ophef - ook diplomatiek - zorgde.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?