Hygiëneplan in werking in gevangenis Sint-Gillis

© Belga
05/08/2023

De directie van de gevangenis van Sint-Gillis neemt de problemen met netheid serieus en er is een hygiëneplan in werking. Dat zegt het Gevangeniswezen in een reactie op het nieuws dat de rattenplaag in de gevangenis aanhoudt.

De plaag sleept al lange tijd aan. In 2022 klaagde de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen (CTRG) in zijn jaarrapport aan dat de gevangenis van Sint-Gillis "een morbide omgeving" is en dat "sommige plekken in de penitentiaire inrichting zo vuil zijn dat men het pas gelooft na het met eigen ogen en neus te hebben kunnen waarnemen".

Ook in 2019 getuigde een gedetineerde aan BRUZZ "dat de ratten 's nachts over je lijf in de cel lopen". Deze week was op verschillende videofragmenten die Sudpresse en Het Nieuwsblad in handen kregen, te zien dat de ratten er nog steeds rondlopen.

Het probleem zou een gevolg zijn van gedetineerden die afval en etensresten door de tralies gooien, waarop de ratten zouden afkomen Een woordvoerder van het Gevangeniswezen wijst er in een reactie op dat er een hygiëneplan in werking is. "Er worden twee rondes voor ophaling van vuilnis georganiseerd, er is een bijkomende ploeg gecreëerd voor het schoonmaken van de gevangenis en de buitenkant (tussen de vleugels) werd aangepakt", klinkt het.

Ze wijst erop dat het een probleem blijft dat gedetineerden hun vuilnis langs het raam naar buiten gooien. De gedetineerden zijn zelf verantwoordelijk voor de opkuis en hygiëne van de cellen en binnenplaatsen, maar de woordvoerder ontkent dat er weinig materiaal voorhanden is. "Gedetineerden kunnen 's ochtends materiaal vragen om hun cel te kuisen", aldus het Gevangeniswezen. Dat wijst er nog op dat de gedetineerden van de gevangenis van Sint-Gillis overgeplaatst zullen worden naar de nieuwe gevangenis van Haren, zoals dat al gebeurd is voor de gedetineerden uit de gevangenissen van Vorst en Berkendael.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie, ratten in Brussel, gevangenis Sint-Gillis, hygiëneplan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni