Inspectie waarschuwt voor corrupte politieagenten

© PhotoNews
| Politie in het Justitiepaleis (archiefbeeld).

De politie-inspectie trekt aan de alarmbel: de integriteit van agenten wordt nagenoeg niet gecontroleerd. Dat zet de deur open voor omkoping, bericht de krant De Standaard vrijdag.

"De druk op de individuele politieambtenaar stijgt, dat wijst ook internationaal onderzoek uit", zegt Thierry Gillis, die de Alge­mene Inspectie van de politie leidt. "Criminelen beschikken over steeds grotere sommen geld. Sommige politiemensen kunnen die roep niet weerstaan."

Maar tijdens hun carrière worden leden van de politie niet of nauwelijks gecontroleerd op hun integriteit. Samen met zijn adjunct Johan De Volder klaagt Gillis dat aan in een uitgebreide nota. Wie in ons land aan de slag wil bij de politie, wordt alleen bij de rekrutering aan integriteitscontroles onderworpen. In onze buurlanden gaan die screenings verder, stelt de studie, die gepubliceerd werd op de website van de inspectiedienst. Een nog groter probleem volgt daarna, stelt de inspectieleiding.

Tussen aanwerving en pensioen ligt momenteel zo'n 45 jaar dienst. "De vaststelling moet worden gemaakt dat er tijdens deze (ruime) periode quasi niet preventief gecontroleerd wordt op integriteit", luidt de strenge conclusie. "Er bestaat geen correct beeld inzake integriteit door een gebrek aan controles."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?