| archiefbeeld

Jaar cel voor man die noodnummer belde om kinderdagverblijven te bedreigen

© Belga
31/07/2023

Een jonge Eritreeër is maandag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden met uitstel omdat hij in februari een dertigtal keer gedreigd had kleine kinderen te doden in een kinderdagverblijf. De jongeman had daarvoor telkens naar het noodnummer gebeld. Al die oproepen werden opgenomen maar voor de rechtbank ontkende de man dat hij ooit bedreigingen had geuit.

De eerste oproep vond op 11 februari plaats, en toen belde de man het noodnummer met de melding dat hij boos was omdat de politie zijn spullen had afgepakt, en dat hij mensen wilde doden. Een dag later belde hij opnieuw de 112 met dezelfde boodschap.

Pas een tiental dagen later, op 24 februari, werd de dreiging ernstiger, toen de man maar liefst 26 maal belde en telkens ermee dreigde kinderen te doden in een kinderdagverblijf. Meteen werden alle voorzorgen genomen, en omdat uit telefonieonderzoek bleek dat de oproepen afkomstig waren van de Havenlaan, werden alle kinderdagverblijven in die buurt bewaakt.

Het bleef uiteindelijk rustig maar op 26 en 27 februari belde de jongeman opnieuw het noodnummer en herhaalde zijn dreigement. Ditmaal kon de politie zijn exacte locatie bepalen, en werd hij ingerekend in een tentje aan de Havenlaan, in het bezit van de gsm waarmee de oproepen waren gedaan. Volgens een psychiater was hij niet geestesgestoord, maar ook niet ongevaarlijk, onder meer omdat hij ook in Duitsland gelijkaardige feiten had gepleegd.

"Mijn cliënt blijft ontkennen ondanks de opnames en de andere harde bewijzen in het dossier", klonk het aan de zijde van de verdediging. "Ik stel me dus wel vragen bij zijn geestestoestand"

Die rechtbank veroordeelde de jongeman uiteindelijk tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, weliswaar met uitstel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , gevangenisstraf , noodnummer , kinderdagverblijf

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni