Correctionele Rechtbank  Brussel opening proces Salah Abdeslam en Sofiane Ayari schietpartij Vorst Driesstraat terreuronderzoek aanslagen Brussel advocaat Sven Mary 8

| "Een advocaat moet er in de eerste plaats op toezien dat de rechtsregels en procedures gerespecteerd worden, zelfs voor iemand als Salah Abdeslam", pareert meester Mary.

Advocaten kunnen niet lachen met de kritiek van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op Sven Mary, de raadsman van Salah Abdeslam. Jambon neemt geen woord terug en "vindt het nog steeds bijzonder vreemd dat de vrijspraak gevraagd wordt op basis van een procedurefout. En dan nog op basis van een taalwet," reageerde zijn woordvoerder in De Morgen.

"Een advocaat moet zorgen dat iemand een correcte straf krijgt. Niet te veel, maar misschien ook niet te weinig", zei Jambon zondag in De Zevende Dag. De minister "begrijpt niet" dat Mary procedurefouten inroept "om Abdeslam vrij te krijgen". "Dat is niet één, maar twee straten te ver", aldus Jambon.

Meester Mary haalde op zijn beurt uit naar de minister. "Het is onaanvaardbaar dat een minister zich inlaat met een rechtzaak die hangende is", zei de strafpleiter. "Op deze manier zet hij de rechtbank in een delicaat dossier onder druk."

'Populistische praatjes'

Mary verdedigde ook zijn pleidooi tot vrijspraak van Abdeslam. "Een advocaat moet er in de eerste plaats op toezien dat de rechtsregels en procedure gerespecteerd worden, zelfs voor iemand als Salah Abdeslam. Met deze populistische uitspraken paait Jambon misschien een breed publiek, maar dat is niet zijn taak als minister."

De voorbije dagen moest Mary het ontgelden bij het brede publiek. Zijn familie kreeg al enkele doodsbedreigingen. Meester Hugo Lamon, de woordvoerder van de Orde van Vlaamse Balies, vindt het ongepast dat een vicepremier daarin meegaat. "De minister lijkt niet te weten wat de rol is van een advocaat in de rechtsstaat", vindt Lamon.

"Het is niet aan een minister om te zeggen wat een advocaat al dan niet mag doen. Een advocaat moet ervoor zorgen dat de wet correct wordt toegepast. Hij mag wijzen op eventuele procedurefouten en het is de taak van de rechter, en niet die van de minister, om dat te controleren", stelt Lamon.

Ook Avocats.be, de Orde van Franstalige en Duitstalige balies, maande Jambon aan "om te zwijgen". "Dat hij zich toelegt op de politie en de veiligheid. Laat iedereen zijn werk doen in een rechtsstaat", aldus balievoorzitter Jean-Pierre Buyle.

Voet bij stuk

Jambon neemt ondanks de kritiek uit de advocatenwereld geen woord terug. "De minister vindt het nog steeds bijzonder vreemd dat de vrijspraak wordt gevraagd op basis van een procedurefout. En dan nog op basis van een taalwet", reageerde zijn woordvoerder in De Morgen. "Het is niet omdat iets mag, dat je het ook moet doen."

Jambon wilde naar eigen zeggen op geen enkele manier het proces van Salah Abdeslam beïnvloeden. "Een rechter wordt tenslotte nog altijd geacht zich niet te laten beïnvloeden", klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni