Jean-Pierre Van Rossem krijgt twee jaar cel

© Pieter-Jan Vanstockstraeten/Photo News
| Jean-Pierre Van Rossem hield er de laatste jaren een dure levensstijl op na, zo blijkt uit onderzoek (archiefbeeld).

Ex-beursgoeroe Jean-Pierre Van Rossem is door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 2 jaar. Hij werd schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte, witwassen, belastingfraude en oplichting.

Het Brusselse parket vervolgde het voormalige parlementslid omdat hij jarenlang een verborgen luxeleven leidde en toegang had tot geld op Zwitserse bankrekeningen. “Noch de inkomsten, noch de levensstijl kunnen fiscaal verklaard worden”, had de openbaar aanklager gevorderd op het proces. “Van Rossem en zijn partner geven zo goed als geen inkomen aan. Hij heeft een bescheiden pensioen als ex-volksvertegenwoordiger en moet de fiscus nog 20 miljoen euro.”

Naast zijn celstraf van 2 jaar sprak de rechter ook een geldboete uit van 12.000 euro. Daarenboven werd een soms van 390.000 euro verbeurdverklaard. Zijn vriendin stond ook terecht en werd veroordeeld tot 1 jaar cel met uitstel en een boete. Tegen haar werd een verbeurdverklaring van 273.000 euro uitgesproken.

Jean-Pierre Van Rossem is lang geen onbekende voor het gerecht. Met het Moneytron-systeem haalde Van Rossem in de jaren ’80 miljarden op bij rijke beleggers, die hij riante winsten voorhield. Het geld werd echter versluisd naar Zwitserse rekeningen en belandde in het criminele circuit. Van Rossem kreeg vijf jaar cel voor die feiten, maar het geld is nooit teruggevonden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?