© Google Maps | De mislukte overval vond plaats in een juwelierszaak in de Haachtsesteenweg.

Juweliers Haachtsesteenweg verbouwereerd na ontsnapping overvaller

Jasmijn Post
© BRUZZ
29/06/2022

Juweliers in de Haachtsesteenweg zijn verbaasd dat de man die zondag een juwelierszaak probeerde te overvallen, weer op vrije voeten rondloopt. De man was door een medewerker van de juwelierszaak eigenhandig vastgehouden tot de politie arriveerde. Dat hij nu toch nog is ontsnapt, zorgt voor ongelovige reacties: "Waarom hebben de agenten hun wapen niet gebruikt?"

De overvaller werd na zijn arrestatie voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Brussel. Die stelde hem in verdenking van poging tot doodslag en verboden wapenbezit. De man werd onder aanhoudingsmandaat geplaatst en moest worden overgebracht naar de gevangenis. Maar tijdens die rit slaagde hij erin om te ontsnappen, zoals BRUZZ eerder al meldde.

De eigenaresse van de juwelierszaak die zondag het doelwit was van de gewapende overval, begrijpt niet hoe dat kon gebeuren. "Hij werd door twee vrouwelijke agentes begeleid, heb ik mij laten vertellen, en toch is hij ontsnapt. Hoe deed hij dat, zonder met een wapen te dreigen? En waarom hebben de agentes hem niet tegengehouden? Waarom hebben ze hun wapen niet gebruikt?"

Extra voorzichtig

Het is niet de eerste keer dat de juwelierszaak in de Haachtsesteenweg werd overvallen. De eigenaresse heeft in het verleden al overal camera’s opgehangen. Zelfs thuis: na de vorige overval zijn de inbrekers haar namelijk enkele dagen later thuis komen opzoeken. Die vrees bestaat ook nu. "Ik kijk extra vaak achterom om te zien of ik niet gevolgd word."

Ook bij een andere juwelierszaak in de Haachtsesteenweg is men extra voorzichtig. "We hebben in het verleden ook al problemen gehad. Onze zaak is aan alle kanten goed afgesloten met inox-muren. Binnenkort gaan we werken met een speciaal soort gas dat mogelijke overvallers het zicht ontneemt."

Ook deze uitbaters zijn teleurgesteld dat de overvaller kon ontsnappen. "We betalen 10.000 euro per maand aan de verzekering, en die verzekering dekt de zaak alleen 's nachts. Overdag is het risico voor ons. We verwachten dat we beveiligd worden."

Overvaller werd overmeesterd

De feiten waarvoor de overvaller werd opgepakt speelden zich af op zondagavond rond 19 uur. Een gewapende overvaller was erin geslaagd om binnen te geraken bij de juwelierszaak in kwestie. Dat deed hij door via de aanpalende woning naar binnen te gaan, en vervolgens via de zolder richting de juwelierszaak af te dalen.

Beelden van hoe de juweliersmedewerker de overvaller in bedwang houdt, circuleren op het internet.

De inbreker trof op de eerste verdieping een medewerker van de juwelierszaak aan, die er de wacht hield. Die kreeg een klap op zijn hoofd met de kolf van een revolver. De twee raakten verwikkeld in een worsteling die zeker twintig minuten duurde: de politie werd rond 19.30 uur gecontacteerd.

Toen de veiligheidsagent van de juwelier uit het raam om hulp riep, probeerde de overvaller te vluchten via de weg waarlangs hij gekomen was. Toen hij naar buiten wilde gaan, werd hij op de grond gewerkt door buurtbewoners. Daar kon de medewerker van de juwelier hem in bedwang houden tot de politie arriveerde (zie video hier boven).

Hoewel er in het verleden wel vaker gewapende overvallen plaatsvonden in de Haachtsesteenweg, is dat nu al enkele jaren geleden. De politie van de zone Noord laat weten dat het laatste gelijkaardige feit in 2020 werd geregistreerd.

Het Brussels parket bevestigt het relaas van de eigenaresse van de juwelierszaak waar de mislukte overval plaatsvond in grote lijnen. Het personeelslid dat zondag de overvaller overmeesterde, staat woensdag weer achter de toonbank, zij het met hechtingen in zijn voorhoofd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie