| Archiefbeeld

Kamercommissie stemt in met gerechtelijk betogingsverbod

© Belga
13/07/2023

De Kamercommissie Justitie heeft woensdag het licht op groen gezet voor het gerechtelijk betogingsverbod. Dat gebeurde na een urenlang debat, waarin de oppositie nogmaals haar ongenoegen liet blijken. Het gerechtelijk verbod geeft rechters de mogelijkheid om amokmakers een tijdlang te weren van betogingen, maar critici vrezen dat het een hefboom kan worden om ook vreedzaam protest in te perken.

De Kamercommissie stemde over een wetsontwerp van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) "om justitie menselijker, sneller en straffer te maken". Dat omvat een heleboel elementen, maar het gerechtelijk betogingsverbod veroorzaakte de meeste ophef.

Dat geeft rechters de mogelijkheid om amokmakers een tijdlang te weren van betogingen, maar critici vrezen dat het een hefboom kan worden om ook vreedzaam protest in te perken. Vakbonden en middenveldsorganisaties betoogden er al tegen. Na discussies binnen de regering kwamen er nog verfijningen, onder meer om te garanderen dat het betogingsverbod alleen nog kan worden opgelegd voor misdrijven gepleegd tijdens een protestbijeenkomst - en dus geen staking - vanaf honderd deelnemers.

De tekst kreeg in eerste lezing al eens groen licht, maar op vraag van de oppositie kwam er een tweede lezing. Die zou vorige week plaatsvinden, maar werd uitgesteld omdat er niet voldoende parlementsleden van de meerderheid aanwezig waren in de commissie. Officieel door agendaproblemen, maar hier en daar werd gefluisterd dat er opnieuw sprake was van onenigheid binnen de regering. Een nieuw amendement dat verduidelijkt dat een rechter de ersnt van de feiten goed moet afwegen tegen de fundamentele rechten en vrijheden, moest de plooien gladstrijken.

De tekst kwam uiteindelijk woensdag terug in de Kamercommissie Justitie. Oppositiepartij N-VA liet er nog eens haar ongenoegen blijken. Volgens Kamerlid Sophie De Wit is de tekst nu niet rechtvaardig, omdat een betoger die schade aanricht een betogingsverbod kan krijgen, terwijl dat voor een staker die dezelfde schade berokkent niet geldt. "U wilde vooral aan een politiek probleem binnen de meerderheid tegemoetkomen, en u heeft dat niet adequaat opgelost", wierp ze Van Quickenborne voor de voeten.

Verschillende parlementsleden van de PVDA kwamen urenlang tussen uit protest tegen het ontwerp. De extreemlinkse oppositiepartij stemde uiteindelijk tegen, de N-VA onthield zich. De meerderheidspartijen stemden voor. Op vraag van de PVDA komt er nog een goedkeuring van het verslag alvorens de tekst naar de plenaire vergadering van de Kamer kan verhuizen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni