Een advocaat in het justitiepaleis

| Een advocaat in het justitiepaleis.

KI buigt zich over dodelijke politieachtervolging in Brusselse tunnel

© Chris Verhaeghe
26/01/2022

De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling beslist op 9 februari of het dossier rond de dodelijke politieachtervolging in mei 2017, waarbij twee jonge twintigers om het leven kwamen, moet worden teruggestuurd naar het parket zodat de betrokken politiemensen in verdenking kunnen worden gesteld.

Op dinsdagavond 9 mei 2017 reden Sabrina El Bakkali (20) en Ouassim Toumi (24) op een motor door de Louizalaan. Een patrouille van de lokale politie zette de achtervolging in omdat Toumi roekeloos rijgedrag zou hebben vertoond. Een wagen van de hondenbrigade, die even verderop aan het rijden was, vertraagde om het verkeer te blokkeren.

Kort na de uitgang van de tunnel reed de motorbestuurder in op het voertuig van de hondenbrigade. Ouassim overleed ter plekke, zijn vriendin werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar ze in de loop van de nacht overleed.

Onderzoek van vier jaar

Het onderzoek naar het ongeval sleepte vier jaar lang aan. Het parket had afgelopen zomer in de raadkamer een vordering tot buitenvervolgingstelling neergelegd, maar de raadkamer ging daar niet op in en besliste om het dossier terug te sturen naar het parket. Op die manier kunnen de politiemensen die betrokken waren bij de achtervolging waarbij Sabrina El Bakkali en Oassim Toumi om het leven kwamen, in verdenking worden gesteld.

Het parket ging tegen die beslissing in beroep, waarna de zaak vanmorgen voor de Kamer van Inbeschuldigingstelling kwam. “De advocaat-generaal vroeg vanmorgen om de beschikking van de raadkamer te bevestigen”, zegt meester Joke Callewaert die de familie van een van de slachtoffers bijstaat. Er zal een uitspraak zijn op 9 februari."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni