IS-kinderen jonger dan tien jaar mogen naar België komen

“Kinderen onder de tien jaar krijgen automatisch het recht om naar hier te komen’, zegt de minister van Justitie, Koen Geens (CD&V)

IS-kinderen jonger dan tien jaar mogen, als ze kunnen aantonen dat ze Belgische verwanten hebben, naar ons land komen. Dat heeft de federale regering beslist. Er zijn 87 kinderen gekend die in aanmerking komen.

Nu dat het kalifaat van de Islamitische Staat uit elkaar is gevallen, krijgt ons land met nieuwe uitdagingen en vragen te maken. Zo moest er beslist worden over vrouwen en kinderen van Syriëstrijders.

DNA-test

De federale regering heeft voor de jonge kinderen een regeling uitgewerkt. Dat schrijft De Standaard. “Kinderen onder de tien jaar krijgen automatisch het recht om naar hier te komen’, zegt de minister van Justitie, Koen Geens (CD&V) aan De Standaard. “De voorwaarde is wel dat we de afstamming van die kinderen correct kunnen vaststellen. Dat kan via een DNA-test.” Eens de kinderen aankomen in België zouden ze de Belgische nationaliteit verkrijgen.

Voor de oudere kinderen, tussen de tien en achttien jaar, wordt dossier per dossier beslist. Het gaat om zo’n twintig personen.

'Goede afspraken nodig'

Jihadexpert Pieter Van Ostaeyen stelt zich enkele vragen bij de procedures. ‘Het is ­momenteel heel flou waar Belgen en andere Europese strijders, en dus hun gezinnen, zich bevinden. Hoe gaan we hen traceren?” vraagt hij zich af. Volgens hem zijn er goede afspraken nodig met Syrië en Irak om de kinderen terug te brengen naar ons land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?