Korpschef staat terecht voor pesterijen bij federale politie

© PhotoNews
| Politie in het justitiepaleis

In Brussel is het proces van start gegaan tegen de korpschef van de politie van Dendermonde. De man staat terecht omdat hij een ondergeschikte jarenlang zou hebben gepest, toen hij werkzaam was bij de federale politie in Brussel. De man ontkent alle tenlasteleggingen en wordt geruggesteund door het parket, dat de vrijspraak vraagt.

De voormalig hoofdcommissaris zou tussen 2012 en 2016 als chef van het interventiekorps bij de federale politie een hoofdinspecteur jarenlang hebben gepast. Het slachtoffer zegt dat hij werd geviseerd omdat hij onregelmatigheden had gerapporteerd.

“Die rapporten gingen over het gebruik van verdovende middelen in politievoertuigen, privégebruik van die wagens, ongevallen met vluchtmisdrijf met interventievoertuigen en zelfs een schietincident op de burelen, die onder de mat werden geveegd”, zegt Peter Callebaut, advocaat van de ondergeschikte. “Hij kreeg uiteindelijk een bureau toegewezen in de bezemkast, tussen de kuisproducten. Hij kreeg klusjes toegewezen die niet strookten met zijn takenpakket en graad. Zo moest hij asbakken uitkuisen en kapotte TL-lampen vervangen.”

Te weinig bewijs

Het openbaar ministerie was kort tijdens haar vordering. “Er zijn waarschijnlijk langs beide kanten fouten gemaakt”, aldus de arbeidsauditeur. “De inbreuk pesterijen is een hele zware inbreuk, maar er zijn niet genoeg elementen om aan deze kwalificatie te voldoen. Mijn ambt heeft op de raadkamer reeds de buitenvervolgingstelling gevraagd en vandaag vraag ik de vrijspraak.”

Ook de beklaagde vraagt de vrijspraak. Volgens zijn advocaat werd er in de periode dat hij dienstchef was bij de federale politie niets in de doofpot gestopt. “Aan al die incidenten waar er sprake van was, is een gevolg gegeven. Zeggen dat die zaken in de doofpot werden gestopt, is een brug te ver. Mijn cliënt is inmiddels korpschef in Dendermonde en daar is er geen enkele klacht of geen enkel probleem geweest.”

De rechtbank vonnist op 16 oktober.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?