Laatste relschoppers betoging 2014 kennen hun straf

© Bart Deawaele

Voor de correctionele rechtbank van Brussel is het doek gevallen over de nasleep van de nationale betoging van 6 november 2014, die ontaardde in rellen. De voorbije jaren waren al enkele tientallen relschoppers veroordeeld tot voornamelijk werkstraffen, maar tegen vier verdachten was een gerechtelijk onderzoek geopend. Dat onderzoek sleepte lange tijd en leidde vandaag tot twee vrijspraken en twee veroordelingen.

Bij de rellen die de vakbondsbetoging ontsierden raakten zo’n 150 politiemensen gewond. Elf voertuigen werden in brand gestoken en nog eens 62 andere wagens raakten beschadigd. Politie en parket konden uiteindelijk 54 verdachten oppakken.

Het grootste deel kreeg een rechtstreekse dagvaarding en werd veroordeeld tot een werkstraf. Tegen vier verdachten, een student en drie havenarbeiders uit het Antwerpse, opende het parket een gerechtelijk onderzoek.

Twee havenarbeiders werden vandaag vrijgesproken omdat er onvoldoende bewijs was dat ze de politie hadden bekogeld. Een van hen stond de dag na de vakbondsbetoging op de voorpagina van de kranten en werd herkend door een politieman.

Voor de derde havenarbeider achtte de rechter de feiten wel bewezen. Hij werd veroordeeld tot 1 jaar cel, maar omdat de redelijke termijn werd overschreden kende de rechter een uitstel toe voor die straf. De student kreeg een werkstraf van 100 uren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?