Een foto van het Justitiepaleis, met op de achtergrond een zicht op de stad

| Het Justitiepaleis

Luciana Mbote voor assisen voor doodslag op levensgezel

© Belga
14/04/2023

Luciana Mbote staat vanaf maandag voor het hof van assisen van Brussel terecht. De 33-jarige vrouw moet zich verantwoorden voor doodslag op haar levensgezel Fabrice Kayembe Makolo. Het 39-jarige slachtoffer overleed in 2021 nadat hij in de nek was gestoken. Maandagnamiddag wordt de jury samengesteld. De behandeling ten gronde start donderdag.

De politiezone Brussel Hoofdstad - Elsene greep op 4 juni 2021 omstreeks 03.50 uur in op de bovenste verdieping van een pand in de Livournostraat in Elsene. De agenten ontdekten er een levenloze man, liggend op zijn rug, half op bed en half op de grond. De verdachte, Luciana Mbote, was aanwezig en in paniek bezig het slachtoffer te schudden, in een poging hem wakker te maken. De opgeroepen hulpdiensten konden de man niet reanimeren.

Fabrice Kayembe Makolo stierf na een steekwonde aan de linkerkant van zijn nek, die de halsslagader en halsader doorsneed. Volgens het toxicologisch rapport was hij onder invloed van cocaïne en cannabis. De man had een relatie met Luciana Mbote. Volgens de vrouw was er die dag ruzie tussen hen ontstaan. Ze zei dat haar levensgezel een mes nam en ermee dreigde het in zijn nek te steken. Vervolgens zou ze aan de hand van haar partner hebben getrokken om het mes van zijn keel weg te halen, terwijl hij de andere kant op trok. Toen ze zijn hand losliet, doorboorde het mes zijn nek. Even later verloor Fabrice Kayembe Makolo het bewustzijn.

Huiselijk geweld

In een eerste spontane verklaring aan de politiepatrouille ter plaatse, had de verdachte echter gezegd dat de dertiger was gevallen en zijn hoofd had gestoten. Daarna had hij haar aangevallen. "Ik nam een mes, duwde hem weg en stak hem in de nek", zei ze. Bij de wedersamenstelling verklaarde ze echter dat zij zich deze verklaringen niet meer kon herinneren en voegde eraan toe dat het een ongeluk was.

De beschuldigde vertelde dat ze tijdens de ruzie gewelddadig werd geslagen door haar vriend. Een wetsarts die haar onderzocht, stelde vast dat de vrouw meerdere verwondingen had: een hematoom op de bovenlip, een kneuzing op de linkerschouder en een kneuzing in de buik.

Tijdens haar verhoren verklaarde Luciana Mbote dat Fabrice Kayembe Makolo haar continu controleerde en alles wilde weten over haar afspraken en telefonische contacten. Ze beweerde herhaaldelijk klacht tegen hem te hebben ingediend voor huiselijk geweld.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni