Politiebewaking in het justitiepaleis bij het assisenproces van de aanslag op het Joods Museum van Brussel

| Politiebewaking in het justitiepaleis.

Maandag start assisenzaak over moord op dakloze met twintig bijlslagen

© Belga
13/11/2022

Voor het hof van assisen van Brussel begint maandag het proces tegen twee mannen en een vrouw die beschuldigd worden van moord. Ze zouden op 13 mei 2020 een dakloze met meer dan twintig bijlslagen hebben gedood in Oudergem. Maandag om 14 uur wordt de jury samengesteld, donderdag starten de debatten.

De lokale politie van zone Marlow (Ukkel, Watermaal-Bosvoorde, Oudergem) trof op 14 mei 2020 het lichaam aan van een man achter een struik aan de Vorstlaan in Oudergem. Het slachtoffer, Jérémy Simon, was een dakloze van rond de 30 jaar, die vaak te vinden was aan een bank in de Vorstlaan, samen met andere daklozen. Onder hen ook de drie beschuldigden: Jacques Galand (39), Dimitri Hamard (38) en Claire Slowinsky (27).

Uit de autopsie bleek dat Simon meer dan twintig keer was getroffen door een scherp voorwerp. Er waren ook tekenen van wurging. Aan de handen van het slachtoffer was te zien dat de man zich had proberen te verdedigen. Een bloedanalyse wees uit dat hij op het ogenblik van zijn dood veel alcohol in het bloed had, te vergelijken met een alcoholcoma.

Volgens het onderzoek sloegen Dimitri Hamard en Jacques Galand het slachtoffer met een bijl, op 13 mei, achter de bank. Getuigenissen van andere daklozen die de buurt frequenteerden, bevestigen dat de partner van Hamard, Claire Slowinsky, ook aanwezig was. Volgens hen bespraken de beschuldigden al een tijdje hoe ze Jérémy Simon uit hun groep konden uitsluiten.

Daders probeerden te vluchten naar Frankrijk

De twee mannen die beschuldigd worden, hebben de feiten bekend. Claire Slowinsky zegt in de buurt te zijn geweest, maar de feiten zelf niet te hebben gezien. Ze is naar eigen zeggen daags nadien wel teruggekeerd om de bankkaart en een briefje van 50 euro van het slachtoffer te nemen. Daarmee wilde ze samen met haar partner vluchten.

Het koppel trok van Brussel naar het Groothertogdom Luxemburg en wilde doorreizen naar de Elzas in Frankrijk, maar werden tegengehouden aan de Belgisch-Luxemburgse grens.

Hamard en Slowinsky hebben nog geen strafblad. Galand werd vijf keer veroordeeld voor diefstallen en geweld, in Brussel en in Frankrijk.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni