Magistrate Karin Gérard niet aangeklaagd voor verzekeringsfraude

© PhotoNews
| De onderzoeksrechter werd op 14 maart verhoord door de onderzoeksrechter in Bergen. Die besliste om haar niet aan te klagen.

Assisenvoorzitster Karin Gérard wordt niet aangeklaagd voor poging tot verzekeringsfraude. Gérard werd ervan verdacht een valse verklaring afgelegd te hebben over gestolen juwelen om zo geld van de verzekeringen te krijgen. Een onderzoeksrechter werd aangesteld, maar een aanklacht komt er niet.

Daarover bericht La Dernière Heure maandag. 

Gérard verklaarde dat ze op 5 januari 2016 aangevallen werd toen ze vertrok uit het justitiepaleis in Brussel. De magistrate deed voor duizenden euro's aangifte van gestolen juwelen. Ze liet zich in het Sint-Pieterziekenhuis verzorgen aan haar verwondingen. Gérard liep een neusbreuk op.

Het Brusselse parket opende een onderzoek, maar geen enkel element kon het verhaal van Gérard bevestigen. Ook camera's rond het justitiepaleis bevestigden haar verhaal niet. Het dossier werd doorgestuurd naar het parket-generaal, dat op zijn beurt besliste een onderzoek te openen naar de magistrate zelf.

Dat onderzoek zou volgens La Dernière Heure bijna afgesloten zijn. Gérard werd op 14 maart verhoord door een onderzoeksrechter die werd aangesteld door het hof van beroep in Bergen. Die kamer besliste om haar niet aan te klagen.

Volgens advocaat Jean-Pierre Buyle bewees het hof van beroep in Bergen zelfs dat Gérard wel degelijk werd overvallen. Behalve aan verzekeringsfraude werd ook gedacht aan een val nadat de magistrate te diep in het glas had gekeken. Ook dat verhaal klopt niet, benadrukt Buyle.

De magistrate zit over vijftien dagen opnieuw een assisenhof voor.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?