| Een metro komt toe in halte Delacroix. (archief)

Man die flesje ammoniak in metro gooit veroordeeld tot 4 jaar cel

© Chris Verhaeghe
20/12/2023

Een gauwdief die afgelopen zomer op de metro een flesje ammoniak gooide in een poging enkele passagiers te bestelen, is voor die feiten veroordeeld tot een effectieve celstraf van 4 jaar. Twee mensen waren door het incident in het ziekenhuis beland.

Op zaterdagavond 5 augustus gooide de man een flesje ammoniak in een metrostel op lijn 6 ter hoogte van de halte Delacroix in Anderlecht. Op dat momenten waren verschillende mensen op weg naar een concert in het Koning Boudewijnstadion. "Eerst leek het gewoon om frisdrank te gaan”, vertelde een getuige. “Maar, twee minuten later begonnen we de geur van urine te ruiken. Vervolgens werd de stank alleen maar intenser. We konden niet goed meer ademen en zien, onze ogen begonnen te branden. Iedereen hield zijn adem in en ogen gesloten. Toen wisten we dat het ammoniak was en zijn we zo rap mogelijk uitgestapt”, klonk het.

Twee mensen werden uiteindelijk afgevoerd naar het ziekenhuis voor verzorging. Daags na de feiten meldde het Brusselse parket dat alles er op wees dat de dader het flesje ammoniak had gebruikt in een poging enkele passagiers te bestelen. In de daaropvolgende week werden twee verdachten opgepakt, die door de onderzoeksrechter werden aangehouden.

De zaak kwam intussen voor de correctionele rechtbank, die een van de twee verdachten veroordeelde tot een effectieve celstraf van 4 jaar. Hij werd schuldig bevonden aan poging tot diefstal door middel van geweld met verzwarende omstandigheden, aan opzettelijke slagen met arbeidsongeschiktheid tot gevolg en aan het dragen van een voorwerp of substantie dat niet bedoeld is als wapen, met de duidelijke bedoeling om personen te bedreigen of lichamelijk letsel toe te brengen.

De tweede verdachte werd vrijgesproken.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, ammoniakgooier, gauwdieven, metro, Brussels parket, celstraf, ammoniak

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni