Man die molotovcocktail naar federaal parlement gooide, riskeert 30 maanden cel

© Belga
09/09/2021

Het Brussels parket heeft donderdag een gevangenisstraf van 30 maanden met probatie-uitstel gevorderd tegen Pieter V., de man die vorige zomer een brandbom gooide naar het federaal parlement. De 37-jarige inwoner van Bekkevoort handelde naar eigen zeggen uit ontevredenheid over de aanpak van de coronapandemie, maar ook en vooral uit frustratie over zijn persoonlijke situatie. Sindsdien heeft hij opnieuw stabiliteit gevonden, klonk het.

Het incident gebeurde op 27 juli 2020 rond 13.30 uur. Toen dook de 37-jarige Pieter V. op voor de poorten van het federaal parlement. Een politiepatrouille maakte aanstalten om de man te controleren, omdat zijn houding verdacht geweest zou zijn. Voor het zover kwam gooide V. een zelfgemaakte brandbom naar het parlementsgebouw.

Die raakte het gebouw niet maar viel tegen het hekwerk voor het parlement en beschadigde enkele wagens. P.V. had nog tijd om een foto te nemen van het resultaat en die te delen op Twitter met de commentaar "kon overtuigender" voor de politie hem inrekende.

V. had in de loop van die ochtend al op Twitter aangekondigd dat hij iets van plan was. In een 'draadje' uitte hij zijn ongenoegen en verontwaardiging over de manier waarop de verschillende overheden de coronacrisis aanpakten, die hij naar eigen zeggen egoïstisch vond.

Privé

Dat gevoel was onder meer ingegeven door het feit dat de leukemiebehandeling van zijn dochter onderbroken was door de pandemie. Donderdag op de zitting bleek dat zijn daad ook was ingegeven door andere frustraties over zijn privé-situatie.

"Mijn ex-partner heeft sinds enige tijd een relatie met een Hell's Angel", klonk het. "Onze kinderen vertoeven nu regelmatig in het gezelschap van gewapende mannen. Ik vond dat onaanvaardbaar en heb het gerecht daarover meermaals aangesproken, maar ik werd niet gehoord en wou dat aanklagen."

Sinds enkele maanden heeft de man opnieuw vast werk en is zijn situatie stabieler. De rechtbank spreekt zich uit op 7 oktober.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni