Politie in Brussel

| De federale politie viel vooral binnen in Brussel, Waals-Brabant en Henegouwen.

Meer dan 30 mensen opgepakt tijdens grootschalige actie tegen oplichters

TD
© Belga
07/05/2019

Bij de grootscheepse operatie van het federaal parket tegen een criminele organisatie die zich specialiseerde in oplichtingen, zijn meer dan 30 personen opgepakt. Dat gebeurde bij een 200-tal huiszoekingen die uitgevoerd werden door meer dan 1.200 politieagenten van de federale en lokale politie. Dat meldt het federaal parket. Ook in Franse gendarmerie werkte aan de operatie mee, door tussen te komen rond zeven sites in de nabijheid van de Belgische grens. Volgens het federaal parket gaat het om één van de grootste politie-operaties van de laatste 20 jaar.

"De verdachten worden verdacht feiten van oplichting en criminele organisatie," meldt het federaal parket. "Het gaat voornamelijk over vermeende oplichtingen in verband met de verkoop van voertuigen via het internet. De organisatie zou op het Belgisch grondgebied honderden slachtoffers hebben gemaakt. Soms werd er gebruik gemaakt van bedreigingen of zelfs van geweld." De daders gingen daarbij veelal op dezelfde manier te werk.

Ze namen contact op met mensen die hun wagen te koop aanboden, en stelden voor die te kopen. De zogenaamde kopers deden daarbij niet moeilijk over de prijs en betaalden de wagen met een app op hun smartphone, of toonden een vervalst overschrijvingsbewijs. Pas na enkele dagen ontdekten de slachtoffers dat ze bedrogen waren en dat het geld nooit op hun bankrekening was gestort. De verkopers waren dan al lang verdwenen, en de auto was naar het buitenland verscheept.

De meeste verdachten zouden afkomstig uit het Oost-Europese Roma-milieu. Op een tiental plaatsen in voornamelijk het Brussels gewest, Vlaams-Brabant en Henegouwen, werden dinsdagochtend in totaal meer dan 200 huiszoekingen uitgevoerd, onder meer op een kampeerterrein in Anderlecht. "Het gaat om een bijzonder omvangrijke actie, die de tussenkomst van min of meer 1.200 politieagenten van de federale politie en de betrokken lokale politiediensten vereiste," meldt het federaal parket.

"De tussenkomst werd geleid door de federale gerechtelijke politie van Brussel. Er werden drones gebruikt en twee helikopters ingezet. De speciale interventie-eenheid van de federale politie kwam ook ter versterking tussenbeide. Ingevolge een vraag tot coördinatie door België aan Eurojust gedaan, heeft de Franse gendarmerie eveneens belangrijke middelen ontplooid rond zeven sites in de nabijheid van de Belgische grens." De opgepakte verdachten zullen nu voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter. Het federaal parket geeft morgen meer uitleg op een persconferentie, die om 17.00 uur plaatsvindt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, oplichting, federaal parket, federale politie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni