© Photonews

Meer dan twintig verdachten opgepakt bij onderzoek naar sociale fraude in bouwsector

© Chris Verhaeghe
29/11/2023

In een onderzoek naar sociale fraude binnen de bouwsector zijn dinsdag meer dan veertig huiszoekingen verricht, dat meldt het Brusselse arbeidsauditoraat. Er werden bij de actie meer dan twintig mensen opgepakt en zo’n 70.000 euro cash geld werd in beslag genomen. Daarnaast werden ook 127 bankrekeningen geblokkeerd.

“Dinsdagochtend heeft de federale gerechtelijke politie 46 huiszoekingen uitgevoerd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en de regio Luik”, zegt substituut-arbeidsauditeur Fabrizio Antioco. "De operatie werd uitgevoerd door de afdeling ‘EcoFin' van de Brusselse FGP, in nauwe samenwerking met de diensten van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) en het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) en met de medewerking van EUROJUST voor de internationale coördinatie van het onderzoek met de Roemeense autoriteiten."

Publieke en private corruptie

"Om een tijdelijke verblijfsvergunning van drie maanden of langer te verkrijgen, schreven verschillende personen, voornamelijk van Roemeense of Moldavische afkomst, zich in in de bevolkingsregisters van verschillende gemeenten in België. Hierbij zouden verschillende valse documenten zijn voorgelegd, zoals valse Roemeense identiteitspapieren, valse huurcontracten en valse arbeidscontracten. Er zijn bovendien aanwijzingen van publieke en private corruptie."

"Eenmaal de tijdelijke verblijfsvergunning verkregen, kunnen de begunstigden als werknemer in Dimona worden ingeschreven of, kunnen zij zich als zelfstandige aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. De vermeende criminele organisatie zou verschillende bedrijven gebruiken die actief zijn in de bouwsector, om arbeidskrachten te rekruteren uit Oost-Europese landen en deze naar België te brengen."

21 personen aangehouden

"De arbeidskrachten zouden dan illegaal tewerkgesteld worden op de eigen werven van de organisatoren van de vermoede fraude of op de werven van grote bouwaannemers in België. Een deel van het vermogen dat door deze fraude zou zijn voortgekomen, zou vervolgens in Roemenië geïnvesteerd zijn."

"Naar aanleiding van de vanochtend uitgevoerde acties werden 21 personen aangehouden en verhoord. Ongeveer €70.000 aan contant geld en een tiental luxe auto's werden in beslag genomen. Daarnaast zijn onroerende goederen in België in beslag genomen en zijn 127 bankrekeningen geblokkeerd."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, Brussels arbeidsauditoriaat, sociale fraude, bouwsector, huiszoekingen, ecofin

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie