Meerdere onderzoeken naar bewaking van Amerikaanse ambassade

Ambassade van Verenigde Staten op de Kleine Ring (archiefbeeld).

Behalve de Belgische Mededingingsautoriteit voeren ook het Amerikaanse ministerie van Justitie en het Brussels parket een onderzoek naar misbruiken in de Belgische bewakingssector. Bpost-baas Jean-Paul Van Avermaet blijft onschuldig pleiten, andere hoofdrolspelers gaven hun schuld toe.

Er loopt niet één onderzoek naar misdrijven in de bewakingssector in België, maar meerdere. Dat meldt de krant De Standaard woensdag. Naast de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) is ook het Amerikaanse ministerie van Justitie (Department of Justice) al sinds april bezig met een onderzoek. Ook het Brussels parket werkt op de zaak.

Geheime prijsafspraken

Met name de Amerikaanse antikartel-cel vermoedt dat de grote beveiligingsfirma's G4S, Securitas en Seris onderling geheime prijsafspraken maakten en zo de Amerikaanse belangen schonden. De bedrijven dongen mee of zijn verantwoordelijk voor de bewaking van bijvoorbeeld de Amerikaanse ambassade aan Kunst-Wet en het Navo-commandocentrum in Bergen.

De bedrijven riskeren zowel een veroordeling door de BMA als door het Amerikaanse ministerie. Dat betekent dat ze door elke autoriteit apart een boete van 10 procent van de wereldwijde moeten vrezen. De Amerikanen hanteren ook gevangenisstraffen als wapen. Die lopen gemiddeld op van een twintigtal maanden tot meerdere jaren. Omdat het om openbare aanbestedingen gaat, zijn inbreuken erop ook strafrechtelijk sanctioneerbaar.

Baas van Bpost in nauwe schoentjes

Bpost-baas Jean-Paul Van Avermaet, die voordien clustermanager was bij G4S, is bij de BMA aangestipt als een van de hoofdverdachten. Hij houdt echter zijn onschuld staande. Het zou een kwestie van tijd zijn vooraleer Van Avermaet verhoord wordt door het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Opmerkelijk is dat zijn vroegere werkgever, G4S, wel volledig meewerkt en zo aanspraak kan maken op strafvermindering. Ook Securitas en Seris werken actief mee. Securitas zou als eerste schuld bekend hebben en koos voor volledige medewerking. Dat betekent dat het in aanmerking komt voor volledige vrijstelling van boetes uit hoofde van de BMA.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?