| De rechtszaal voor het SKY-ECC-proces, in Haren.

Megaproces SKY ECC: verdachten leggen uiteenlopende verklaringen af

© Belga
19/12/2023

Op het grote Encrochat/SKY-drugsproces voor de Brusselse correctionele rechtbank zijn dinsdag opnieuw een reeks verdachten verhoord. Die legden uiteenlopende verklaringen af. Terwijl sommigen hun aandeel, minstens gedeeltelijk, erkenden, voerden anderen aan dat ze slechts zijdelings bij de feiten betrokken waren. Enkelen verklaarden dat ze niets met het hele dossier te maken hadden.

Abdelmalek A., die in 2020 in Antwerpen al terechtstond omdat hij meegeholpen zou hebben aan de ontvoering van twee kopstukken uit de Antwerpse drugswereld, zei dinsdag onschuldig te zijn. De Antwerpse correctionele rechtbank veroordeelde hem tot negen jaar cel, maar voor het hof van beroep werd hij vrijgesproken. Het federaal parket verdenkt hem ervan ook in het Encrochat/SKY-dossier een belangrijke rol te hebben gespeeld.

"Ik had een SKY-telefoon maar met cocaïnesmokkel of de invoer van cocaïne via de haven van Antwerpen heb ik niets te zien," klonk het. "Ik heb bij de onderzoeksrechter toegegeven dat ik achter twee SKY-pseudoniemen zat, maar dat klopt niet. Ik was toen gedesoriënteerd omdat ik net was overgeleverd uit Spanje en ik wist niet goed meer wat ik zei."

Een andere verdachte, Kamel A., gaf wel toe dat hij een rol had gespeeld in het dossier: "Ik ben geen leider geweest van een criminele organisatie maar heb er wel in meegedraaid. Ik gaf informatie en bevelen door aan chauffeurs van drugstransporten, ik huurde en onderverhuurde appartementen. Per kilogram drugs die vervoerd werd door de chaufffeurs, kreeg ik vijftig euro."

Kamel A. erkende dat hij heeft samengewerkt met Eridan M.G., het beweerde kopstuk in het dossier. "Maar als de organisatie bij wijze van spreken het huis van Eridan was, was ik zowat het manusje-van-alles. Ik had geen toegang tot alle kamers in dat huis, ik was niet op de hoogte van al zijn activiteiten of projecten."

'Veel blabla'

Net zoals andere verdachten maandag al deden, verklaarde Kamel A. dat niet alle berichten op de versleutelde SKY-app voetstoots mochten worden aangenomen. "99 procent van wat op SKY rondgaat aan berichten, is totale onzin," verklaarde een van de verdachten maandag.

Op de applicatie, een beveiligd communicatiemiddel dat de politie wist te ontsleutelen, voerde Kamel A. verschillende conversaties over drugtransporten via schepen en vliegtuigen. "Daar zit veel blabla tussen," klonk het. "Dat ging vaak over projecten die uiteindelijk nooit werden uitgevoerd."

Ook Kamel A.'s ex-partner staat op het proces terecht maar betwist dat zij iets misdaan heeft: "Ik had na een tijd wel door dat hij met criminele zaken bezig was en ik sloot mijn ogen daarvoor, maar ik dacht niet dat hij ons daarbij zou betrekken. Ik had op een bepaald moment een flat gehuurd waar ik met mijn zus zou gaan wonen, maar omdat mijn moeder ziek werd, ging dat plan niet door. Kamel A. heeft dan voor mij iemand gevonden aan wie ik die flat kon onderverhuren, maar dat is alles. Ik wist niet om wie het ging."

Een andere vrouw moest zich verantwoorden omdat ze aan het beweerde kopstuk Abdelwahab G. vliegtickets naar Brazilië had verkocht, en daarbij discretie beloofd zou hebben. "Maar ik heb een reisbureau en ik ben discreet met àl mijn klanten," verklaarde de vrouw.

'Ik hou mij ver van die smeerlapperij'

Mohamed A. beweerde op zijn beurt dat hij nooit met drugs in aanraking was gekomen: "Ik hou mij ver van die smeerlapperij. Ik heb wel eens een tas vervoerd voor Eridan M.G., maar daar zaten etenswaren in, dacht ik. Ook heeft hij me wel eens gevraagd om in Rotterdam 'papieren' te gaan ophalen. Dat bleek uiteindelijk geld te zijn, 50.000 euro. Ik heb dat alleen gedaan om hem een dienst te bewijzen."

Mohamed A. vermoedde op een bepaald moment wel dat Eridan M.G. niet helemaal koosjer was, gaf hij toe: "Toen hij op een dag bij mij in de wagen zat, werden we gevolgd. Ik vond dat heel bizar en heb gezegd dat ik niets meer met hem wou te maken hebben. Toen heb ik hem twee maanden niet meer gezien of gehoord."

Ook Gerison A. hield vol dat hij niets met drughandel te maken had en nooit over een SKY-telefoon heeft beschikt: "Ik baat een restaurant uit en laat soms mensen logeren. Misschien was het één van die klanten die dat SKY-toestel gebruikte. Ik ken Eridan M.G., maar had geen weet van zijn criminele activiteiten."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni