Mehdi Nemmouche: 'Ik zwijg om iemand te beschermen'

© PhotoNews
| Het assisenproces van Nemmouche en Bendrer, verdachten van de aanslag in het Joods Museum.

"Als ik in dit dossier zwijg, is dat om iemand te beschermen," verklaarde Mehdi Nemmouche woensdag op het Brusselse assisenhof. Hij staat er terecht voor de aanslag op het Joods Museum van België. Wie hij beschermt, wou Nemmouche dan weer niet kwijt. 

Mehdi Nemmouche heeft op het Brusselse assisenhof gezegd dat hij blijft zwijgen omdat hij iemand wil beschermen. Wie hij wil beschermen is niet duidelijk.

Vorige week, toen de videoverhoren van Nemmouche vertoond werden, had een advocaat al geïnsinueerd dat Nemmouche met zijn stilzwijgen zijn grootmoeder beschermde. "Klopt dat?" vroeg de voorzitster. "Is het uw grootmoeder die uw beschermt?" "Op die vraag zal u later het antwoord krijgen", antwoordde Nemmouche.

'Uitzonderlijke houding'

"Ik heb het nog maar heel zelden meegemaakt dat iemand in dergelijke omstandigheden zo lang blijft zwijgen", zegt Alain Grignard, een terrorisme-expert van de federale politie. "In mijn carrière zie ik alleen de leden van de CCC, de communistische terreurgroep in de jaren '80. Een dergelijke houding is zeker niet banaal."  

Volgens psycholoog Serge Garcet komt het veel vaker voor dat iemand alles blijft ontkennen. "Een dergelijke stilzwijgen kan tekenend zijn voor het respect dat die persoon heeft voor zijn ondervragers, dat wil zeggen, dat hij hen onwaardig vindt. Het kan ook een teken zijn van een gebrek aan empathie, of een manier om de controle te behouden, over zichzelf en over wat er al dan niet gezegd wordt.” 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?