Minderjarige in gesloten instelling na niet respecteren coronaregels

© PhotoNews
| 20 maart 2020: de spoorwegpolitie in het Zuidstation controleert burgers tijdens de lockdown om verdere verspreiding van het coronavirus (covid-19) tegen te gaan.

Een 17-jarige jongen die al meermaals de regels in het kader van de coronacrisis met de voeten trad, is door de jeugdrechter geplaatst in een gesloten instelling. Een hardleerse twintiger die eerder al werd beboet, kreeg een dagvaarding en zal volgende maand voor de rechtbank moeten verschijnen in een snelrechtprocedure, dat meldt het Brusselse parket.

“Het parket van Brussel kan bevestigen dat op 29 maart 2020 twee personen van hun vrijheid werden beroofd dit in het kader van de niet-naleving van de regels inzake de lockdown”, zegt Denis Goeman van het Brusselse parket.

“De eerste persoon, een man van 23 jaar, begaf zich op de openbare weg in Sint-Jans-Molenbeek met een niet-familielid zonder de opgelegde afstand van 1,50m te respecteren. Wanneer hij door de politiediensten hierop werd terechtgewezen, heeft de man de personen rondom hem aangezet om op te treden tegen deze agenten. De verdachte is zeer goed gekend bij de politiediensten in die zin dat hij de dagen voordien al viermaal werd gecontroleerd voor het niet naleven van de regels van inzake de lockdown. Hij werd hiervoor reeds beboet. Overeenkomstig de graduele aanpak opgelegd door de gerechtelijke overheden, werd de man van zijn vrijheid beroofd en verhoord door de procureur des Konings op 30 maart.

Na afloop van dit verhoor werd hem meegedeeld dat hij op 10 april 2020 voor de correctionele rechtbank zal moeten verschijnen in het kader van de snelrechtprocedure.”

Gesloten instelling

Een minderjarige die in Sint-Jans-Molenbeek werd betrapt, werd door de jeugdrechter in een instelling geplaatst. “De tweede persoon is een jongen van 17 jaar. Hij bevond zich op de openbare weg in Sint-Jans-Molenbeek met een niet-familielid zonder de opgelegde afstand van 1,50m te respecteren”, aldus Denis Goeman.

“Sinds zijn vrijlating uit de gesloten instelling op 20 maart 2020 werd hij reeds zesmaal gecontroleerd voor het niet naleven van de regels met betrekking tot de lockdown. Rekening houdend met de graduele aanpak werd de betrokken persoon van zijn vrijheid beroofd en is hij maandag voor de jeugdrechter moeten verschijnen. Deze heeft hem dezelfde dag in een gesloten instelling geplaatst.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?