Minnelijke schikking in dossier van CO2-fraude goedgekeurd

Volgens het onderzoek liep de Belgische staat door de fraude 73 miljoen euro mis.

De raadkamer van Brussel heeft dinsdag een minnelijke schikking goedgekeurd in een dossier van fraude met CO2-quota. Vier mannen werden ervan verdacht via een btw-carrousel, waarbij CO2-emissierechten via fictieve ondernemingen werden verhandeld, de Belgische staat 73 miljoen euro schade te hebben toegebracht.

De minnelijke schikking heeft betrekking op een van de vier verdachten, Avi B.E. Ze was afgesloten tussen de verdachte en het parket, en werd dinsdag goedgekeurd door de raadkamer.

Een tweede verdachte, Alex K., is door de raadkamer naar de correctionele rechtbank verwezen. Tegen hem loopt sinds 2017 een internationaal aanhoudingsmandaat. De twee anderen, die een kleinere rol zouden hebben gehad, werden buiten vervolging gesteld.

Volgens het onderzoek liep de Belgische staat door de fraude 73 miljoen euro mis. Een bedrag van 67 miljoen euro zou al in beslag genomen zijn.

Het systeem van CO2-quota werd in 2005 ingevoerd, met de bedoeling ondernemingen aan te zetten om hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?