Moeder slachtoffer aanslag Joods Museum getuigt: 'Ik vraag maar één ding: gerechtigheid'

© PhotoNews
| Annie Adam, moeder van Alexandre Strens, slachtoffer van de aanslag op het Joods Museum.
Updated: 18-01-2019 - 14:13

Als eerste van een hele reeks getuigen op het proces over het Joods Museum heeft de moeder van slachtoffer Alexander Strens vrijdagochtend gesproken. "Ik vraag maar één ding: gerechtigheid voor Alexandre", zei de vrouw. "Ik heb vertrouwen in het gerecht."

Annie Adam heet de 68-jarige moeder van Alexandre, een medewerker van het Joods Museum die enkele dagen na de aanslag overleed aan zijn verwondingen. Ze werd niet als Annie Adam geboren. De ouders van Alexandre lieten hun namen veranderen toen ze uit Marokko naar België verhuisden. Alexandre was haar zevende van acht kinderen.

"Hij was een vriendelijke jongen, gepassioneerd door geschiedenis en muziek," beschreef de vrouw haar zoon. Alexandre hield ook van lezen en reizen, onder meer naar de geboortestreek van zijn moeder. Hij was een uitstekende student. Hij studeerde Internationale Handel. Alexandre, die 26 jaar was toen hij stierf, had een nauwe band met zijn moeder.

"Hij steunde mij op goede en slechte momenten. Er ging geen dag voorbij dat hij mij niet opbelde," getuigde ze. Annie Adam was voor haar kinderen "de kerk in het midden van het dorp," zei ze.

'Bewakingsbeelden bekijken was ondraaglijk'

De zitting op het proces werd afgesloten met het bekijken van de bewakingsbeelden van de dag van de aanslag. Voor de voorzitter van het Joods Museum Philippe Blondin was dat een gruwelijk moment. "Je ziet met wat voor een snelheid de mensen zijn gedood", zei Blondin, die vrijdagvoormiddag als burgerlijke partij getuigde.

Blondin herhaalde ook nog dat er eindelijk emoties werden getoond tijdens het proces, dat tot nu toe te juridisch en technisch is verlopen. De tussenkomsten van de advocaten van hoofdbeklaagde Mehdi Nemmouche noemde Blondin tot slot "onuitstaanbaar". "Ze zijn vreselijk onbeschoft en gewelddadig", zei hij.

Advocaat van het Joods Museum, meester Adrien Masset, zei tevreden te zijn dat er eindelijk wat vooruitgang is in het proces, na enkele trage dagen door procedurekwesties. Vanaf maandag staan meer dan een week lang verhoren op het programma van onderzoeksrechters en speurders.

Aanslag Joods Museum

Op zaterdag 24 mei 2014 kwamen vier mensen om het leven toen een man het Joods Museum binnenstapte en begon te schieten. Een week na de aanslag werd in Marseille een eerste verdachte, Mehdi Nemmouche, opgepakt.     
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?