© Ivan Put | Het federaal parket in Brussel.

Mogelijk meer dan duizend Belgische slachtoffers door oplichters

© Belga
24/05/2019

In het dossier rond de criminele organisatie van oplichters die twee weken geleden werd opgerold, onder meer in Brussel, houdt het federaal parket tot op vandaag rekening met meer dan duizend slachtoffers in België.

Er zijn verschillende dossiers geopend rond het hoofddossier van oplichtingen met voertuigen. In die dossiers zijn sinds dinsdag 7 mei ongeveer 250 huiszoekingen uitgevoerd, onder leiding van onderzoeksrechters in Brussel en Charleroi.

Tot dusver zijn 42 personen in verdenking gesteld en 33 personen onder aanhoudingsbevel geplaatst. Sommige personen worden verdacht van het bedrieglijk gebruik van middelen die tot hun beschikking waren op grond van hun professionele activiteiten of specifieke bevoegdheden.

Het gaat bijvoorbeeld om een notaris, drie politieagenten, garagisten of carwash-uitbaters, een verzekeringsmakelaar, personen verantwoordelijk voor het uitschakelen van alarmsystemen of GPS-trackers in luxe voertuigen, een wapenleverancier en een persoon die op de DIV werkt.

Geldbiljetten in ventilatiebuizen

Er zijn voorts ook heel wat goederen en 34 gebouwen in beslag genomen. Het gaat daarbij om 91 caravans, een 150-tal voertuigen - waaronder luxewagens van merken zoals Ferrari, Porsche en Bentley, en een sleepwagen die bij verschillende feiten gebruikt werd -, meer dan 30 wapens, tientallen luxehorloges en ongeveer 1,5 miljoen euro in kluizen, op bankrekeningen of verborgen in de ventilatiebuizen van de caravans.

De verschillende aanklachten luiden: corruptie, witwassen, schending van het beroepsgeheim, heling, inbreuk op de wapenwet, diefstal, oplichting, onrechtmatige raadpleging van databanken en deelname aan de activiteiten van een criminele organisatie.

Valse overschrijving

De organisatie ging voor de feiten veelal op dezelfde manier tewerk. Ze nam contact op met mensen die hun wagen te koop aanboden op het internet, en stelde voor die te kopen. De zogenaamde kopers deden daarbij niet moeilijk over de prijs en betaalden soms een voorschot in cash.

Vervolgens werd voor de ogen van de verkoper een valse overschrijving uitgevoerd, op een tablet of een smartphone. Zodra het vertrouwen van het slachtoffer gewonnen was, namen de kopers het voertuig mee. Het slachtoffer hield vaak nog een sleutel en de documenten van het voertuig.

Dat voertuig werd dan zeer snel overgebracht naar het buitenland. Pas na enkele dagen ontdekten de slachtoffers dat ze bedrogen waren en dat het geld nooit op hun bankrekening was gestort, maar tegen dan was het voertuig vaak al verdwenen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, oplichters, federaal parket

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni