Een advocaat in het justitiepaleis

| Een advocaat in het justitiepaleis.

Monsterproces over aanslagen overschaduwt gerechtelijk jaar

AD
© Belga
27/08/2022

Het nieuwe gerechtelijk jaar dat op 1 september van start gaat, zal in Brussel overheerst worden door het assisenproces over de terreuraanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem. Dat proces gaat, na een voorbereidende zitting op 12 september, op 10 oktober van start en zal waarschijnlijk tot in juni duren.

Intussen zullen de VRT en televisiemaker Bart De Pauw voor de Brusselse ondernemingsrechtbank de degens kruisen, moet de strafuitvoeringsrechtbank oordelen over één van de moordenaars van agente Kitty Van Nieuwenhuysen, en valt tien jaar na dato misschien eindelijk het doek in het proces over de diamantroof op Brussels Airport.

Terreursaanslagen

In het dossier over de terreuraanslagen van 22 maart 2016 moeten tien personen zich verantwoorden voor het Brusselse assisenhof.

Het gaat om Salah Abdeslam, Oussama Atar, Mohamed Abrini, Sofien Ayari, Osama Krayem, Ali El Haddad Asufi, Bilal El Makhoukhi, Hervé Bayingana Muhirwa, en de broers Smail en Ibrahim Farisi.

Twaalf effectieve juryleden en 24 reserve-juryleden zullen over hun lot oordelen. Die jury, waarvoor 600 kandidaten zijn uitgeloot, zal op maandag 10 oktober samengesteld worden.

Voor het zover is, moet op 12 september echter nog een voorbereidende zitting plaatsvinden.

De eerste voorzitter van het Brusselse hof van beroep, Laurence Massart, die ook het assisenhof zal voorzitten, zal dan, samen met het federaal parket, de burgerlijke partijen en de verdediging de lijst van getuigen opstellen die tijdens het proces zullen worden opgeroepen.

Ook zou tegen 12 september duidelijk moeten zijn welke slachtoffers zelf aan het woord willen komen, en of ze dat in de hoedanigheid van burgerlijke partij of als getuige willen doen.

Bart De Pauw

Nog op 12 september buigt de Brusselse ondernemingsrechtbank zich over het dispuut tussen Deadliners, het bedrijf van televisiemaker Bart De Pauw en de VRT.

De Pauw eist een schadevergoeding van 12 miljoen euro omdat de openbare omroep in 2017 vroegtijdig de samenwerking met Deadliners beëindigde. Dat gebeurde nadat De Pauw door negen vrouwen, onder wie verschillende actrices en (ex-)medewerksters, beschuldigd werd van grensoverschrijdend gedrag.

De Mechelse correctionele rechtbank veroordeelde De Pauw in november 2021 voor stalking van vijf vrouwen en "overlast met elektronische communicatiemiddelen" bij één vrouw.

Kitty Van Nieuwenhuysen

In de loop van de maand oktober moet de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank zich dan uitspreken over het verzoek dat Galip Kurum, een van de moordenaars van agente Kitty Van Nieuwenhuysen, heeft ingediend om de rest van zijn straf uit te zitten onder elektronisch toezicht.

De 23-jarige agente Kitty Van Nieuwenhuysen en haar 27-jarige collega Peter Van Stalle waren in de ochtend van 4 december 2007 op zoek naar de bestuurders van een achtergelaten Volvo toen ze in de Beerselsestraat in Lot onder vuur werden genomen door onbekenden. Van Nieuwenhuysen werd dodelijk geraakt, haar collega zwaargewond.

De daders schoten ook buurtbewoner Ismaël Saccoor neer en stalen zijn Peugeot om er vandoor te gaan.

Anderhalve maand later, op 19 januari 2008, kon de politie drie verdachten oppakken, Galip Kurum, Hassan Iasir en Noureddine Cheikhni. Die drie werden in het voorjaar van 2011 door het Brusselse assisenhof veroordeeld tot 30 jaar cel.

Uit het onderzoek en het assisenproces kwam naar voor dat Kurum naar alle waarschijnlijkheid de man was die de dodelijke schoten had afgevuurd.

Eind september 2018 besliste de Luikse strafuitvoeringsrechtbank al om Noureddine Cheikhni onder elektronisch toezicht te plaatsen, in mei 2021 genoot Hassan Iasir dezelfde gunst, en in december 2021 werd Iasir voorwaardelijk vrijgelaten.

Diamantroof Brussels Airport

In januari vindt voor het Brusselse hof van beroep het proces plaats over de diamantroof die tien jaar geleden, op 18 februari 2013, plaatsvond op Brussels Airport. Het Brusselse parket- generaal vervolgt in dat dossier nog slechts vier verdachten.

De overval op Brussels Airport werd gepleegd door minstens acht gewapende en gemaskerde mannen. Die drongen het luchthaventerrein binnen en reden tot aan een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss, waar een waardetransport van Brink's stond.

De overvallers haalden 121 colli's met voornamelijk diamanten ter waarde van meer dan 30 miljoen euro uit het vliegtuig en gingen er vervolgens vandoor. Slechts een klein deel van de buit van de gedurfde roof werd in mei 2013 in de kelder van een Zwitserse villa teruggevonden.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni