Na vier jaar eindelijk proces over mogelijk politiegeweld aan Kunstberg

© BRUZZ
15/05/2018

Voor de Brusselse correctionele rechtbank is vier jaar nadat twee arrestanten zouden zijn mishandeld na een controle aan de Kunstberg het proces van start gegaan tegen de twee betrokken politiemannen. Het parket eist een celstraf van zes maanden met uitstel tegen de twee beklaagden, die een verdachte zouden hebben geslagen met een wapenstok die ze zelf hadden gekocht.

De zaak deed destijds veel stof opwaaien en de toenmalige Brusselse burgemeester Yvan Mayeur besliste in de nasleep er van om extra bewakingscamera’s te plaatsen in de politiecommissariaten.

De feiten speelden zich af op 20 april 2014 na een controle van twee jongeren die een joint aan het roken waren aan de Kunstberg. De zaak kwam aanvankelijk snel voor de rechtbank via een rechtstreekse dagvaarding, maar omdat de slachtoffers een klacht met burgerlijke partijstelling hadden ingediend, werd er een gerechtelijk onderzoek geopend dat jarenlang aansleepte.

Het gerechtelijk onderzoek bracht uiteindelijk geen nieuwe elementen naar voren en vier jaar na de feiten kon het proces vandaag eindelijk van start gaan.

'Proportioneel geweld'

“De feiten bestaan uit drie fases”, sprak de openbaar aanklager van het Brusselse parket aan het begin van zijn vordering. “Eerst is er de arrestatie, dan de overbrenging naar het commissariaat en vervolgens de fouillering in het politiekantoor.” Volgens de substituut-procureur hebben de twee politiemannen die terechtstaan correct gehandeld tijdens de tussenkomst aan de Kunstberg. “Er is inderdaad geweld gebruikt, maar dat was proportioneel gezien de agressieve houding van de verdachten op dat moment.”

Tijdens de overbrenging naar het commissariaat zou een van de politiemannen wel ongeoorloofd geweld hebben gebruikt met een wapenstok die hij zelf had gekocht. Eenmaal in het commissariaat zou ook de tweede beklaagde met een wapenstok hebben geslagen op een van de arrestanten. Het parket eist daarom een celstraf van 6 maanden met uitstel voor de twee politiemannen.

Onlogisch

Volgens de advocaten van de twee politiemannen klopt de logica van het openbaar ministerie niet. “De arrestant zegt dat hij het slachtoffer werd van ongeoorloofd geweld tijdens de arrestatie, tijdens de overbrenging en dat hij in het commissariaat werd geslagen door de twee agenten”, pleitte meester Dimitri de Béco. “Zijn verklaring over de feiten aan de Kunstberg vindt het parket ongeloofwaardig en voor de feiten in het commissariaat wordt maar één politieman vervolgd, maar hij wordt wel geloofd over de rit naar het commissariaat. Dat is niet logisch.”

Dat een van de politiemannen ook wordt vervolgd voor verboden wapenbezit omdat hij zelf een wapenstok had gekocht, vindt de strafpleiter een brug te ver. “Er was niet genoeg geld bij de politie om een volledige uitrusting aan te kopen. Mijn cliënt moest werken in erbarmelijke omstandigheden. Hij moest controles doen in een moeilijke wijk en werd opgeroepen als versterking wanneer collega’ in de problemen zaten, maar hij kreeg daarvoor niet eens de nodige uitrusting. Op aanraden van zijn collega’s heeft hij dan zelf maar een wapenstok gekocht. Hij werd verondersteld een wapenstok te hebben en had er ook een moéten krijgen. Hij had er ook een opleiding voor gevolgd en dus is het niet correct dat hij nu daarvoor wordt vervolgd.”

Het vonnis valt op 26 juni.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, politiegeweld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni