© Twitter Louis Colart | Anouk Van Gestel tijdens het proces

Na vraag tot vrijspraak in solidariteitsproces: ‘Morgen doe ik het opnieuw’

EDB
© BRUZZ
11/11/2018

Anouk Van Gestel, hoofdredactrice van het magazine Marie Claire werd vervolgd omdat ze migranten onderdak had geboden. Donderdag eiste het parket de vrijspraak van twee beklaagden in deze zaak. Een opluchting na weken van onduidelijkheid. “Dit is niet het België waarvan ik houd.”

“Uiteraard was het een enorme opluchting te vernemen dat het parket de vrijspraak vroeg,” vertelt Van Gestel aan BRUZZ. De journaliste werd verdacht van mensensmokkel omdat ze een 17-jarige vluchteling bij haar thuis had laten overnachten. “Maar ik heb nooit iets illegaals gedaan. Het proces is een puur politieke zaak,” aldus Van Gestel.

Van Gestel zegt dat het proces nooit had mogen plaatsvinden. “Ik heb één jaar lang stress gehad voor niets,” aldus Van Gestel. “En voor Walid is het nog veel erger.”

Walid Charaabi had ook onderdak geboden aan migranten, maar zat – in tegenstelling tot Van Gestel – maar liefst tien maanden in voorhechtenis. Hij raakte door zijn opsluiting alles kwijt. Nu vraagt het parket de volledige vrijspraak voor hem. “On l’a détruit,” aldus Van Gestel. “Zoveel geweld voor niets.”

Morgen opnieuw

In de aanloop naar het proces verloor ook Van Gestel heel wat geld. “Ik ben zelfstandige. Al de tijd die ik verloren heb, kostte me een fortuin. Daarnaast namen ze zowel mijn computer als gsm in beslag, en kreeg ik die nog steeds niet terug. En dan tel ik de advocatenkosten nog niet.”

“Ik ben opgelucht, maar tegelijk ben ik en colère,” zegt Van Gastel. “Dit is niet het België waarvan ik houd. En morgen doe ik het opnieuw: ik zet opnieuw mijn deuren open voor migranten die het nodig hebben. En daar doe ik niets illegaals mee.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, Samenleving, proces van de solidariteit, anouk van gestel, migranten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie