| Archiefbeeld. Politiebewaking in het Brusselse justitiepaleis.

Negentien en zestien jaar cel voor daders daklozenmoord Oudergem

© Belga
30/11/2022

De jury van het Brussels hof van assisen heeft dinsdagavond Dimitri Hamard veroordeeld tot 19 jaar cel en Jacques Galand tot 16 jaar cel voor doodslag op Jérémy Simon, op 13 mei 2020 in Oudergem. Beschuldigde Claire Slowinsky werd vrijgesproken, maar kreeg twee jaar cel met uitstel voor diefstal op het slachtoffer.

Het slachtoffer, Jérémy Simon, was een dakloze van rond de 30 jaar. Hij was vaak te vinden aan een bank in de Vorstlaan, samen met andere daklozen. Onder hen ook de drie beschuldigden: Jacques Galand (39), Dimitri Hamard (38) en Claire Slowinsky (27).

Uit de lijkschouwing bleek dat Simon meer dan twintig keer was getroffen door een scherp voorwerp, er waren ook tekenen van een wurging. Uit het onderzoek bleek dat Dimitri Hamard en Jacques Galand het slachtoffer sloegen met een bijl, op 13 mei 2020, achter de bank.

Volgens getuigenissen van andere daklozen die de buurt frequenteerden, was de partner van Hamard, Claire Slowinsky, ook aanwezig. De beschuldigden zouden al een tijdje besproken hebben hoe ze Jérémy Simon uit hun groep konden uitsluiten.

Claire Slowinsky vrijgesproken

Hamard en Galand hebben bekend dat zij de dodelijke slagen toebrachten. Zij werden schuldig geacht aan doodslag, de voorbedachtheid waarvan eerst sprake was, werd niet weerhouden. Claire Slowinsky werd vrijgesproken. Zij was wel in de buurt maar had niets met de feiten zelf te maken. Ze gaf wel toe daags nadien te zijn teruggekeerd om de bankkaart en een briefje van 50 euro van het slachtoffer te nemen. Daarmee wilde ze samen met haar partner vluchten.

Volgens meerdere getuigen wilden de beschuldigden het slachtoffer al enkele weken uit de groep zetten, wat de man uiteindelijk met zijn leven bekocht.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni