Nemmouche: 'Ik heb niets te maken met de inbraak bij de advocaat'

© PhotoNews
| Het assisenproces van Nemmouche en Bendrer, verdachten van de aanslag in het Joods Museum.

"Ik heb niets te maken met de inbraak bij meester Lurquin en veroordeel elke poging om advocaten, juryleden of magistraten te intimideren." Dat heeft Mehdi Nemmouche, hoofdverdachte op het proces over de aanslag op het Joods Museum van België donderdag verklaard bij het begin van de zitting. Hij herhaalde ook dat hij onschuldig is aan die aanslag en ook niets te maken heeft met de aanslagen in Brussel of Parijs.

"Ik woon al jaren in een graf terwijl ik niet schuldig ben aan de feiten waarvoor ik vervolgd word", zei Mehdi Nemmouche. "Mijn enige hoop na al die jaren is een eerlijk proces. Ik weet niet of de jury mij gelooft maar ik weet dat ze de procureurs en advocaten op gelijke voet behandelt en even aandachtig naar hen luistert."

"Ik verbied iedereen om wie dan ook in dit proces te bedreigen of intimideren," ging Nemmouche verder, "of het om advocaten, getuigen, procureurs, magistraten of juryleden, tijdens het proces of na het proces, zelfs als ik zou vrijgesproken worden. Ik vraag nadrukkelijk om alle magistraten en juryleden met rust te laten, zodat zij in vrede met hun gezin kunnen leven."

'Niets mee te maken'

Nemmouche herhaalde dat hij in totale isolatie leeft en niets te maken had met de inbraak bij Lurquin, inbraak die hij ook veroordeelde: "Ik heb nooit deel uitgemaakt van een terreurcel en heb dus geen medeplichtigen. Wie denkt dat hij mij een plezier doet met deze inbraak, vergist zich en doet niets anders dan de jury in mijn nadeel beïnvloeden."

Nemmouche betwijfelde naar eigen zeggen niet dat de inbraak had plaatsgevonden maar zag niet meteen een link met het proces. "Ik hoor dat ook een ander gevoelig dossier, rond Abdelkader Belliraj, gestolen werd. Misschien ligt daar een link." "Ik herhaal dat ik niet de dader van de aanslag ben en dat ik ook niets te maken heb met de aanslagen in Parijs en Brussel", eindigde Nemmouche.

Aanslag Joods Museum

Op zaterdag 24 mei 2014 kwamen vier mensen om het leven toen een man het Joods Museum binnenstapte en begon te schieten. Een week na de aanslag werd in Marseille een eerste verdachte, Mehdi Nemmouche, opgepakt.     
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?