Nieuwe baas federale politie bereid wettelijk kader kruispuntbank uit te werken

© VRT-BRUZZ
| Marc De Mesmaeker, het nieuwe hoofd van de federale politie, wil werken aan kruispuntbank voor gegevens. Die moet helpen verdachten sneller op te sporen

Marc De Mesmaeker, de nieuwe commissaris-generaal van de federale politie, is bereid om een wettelijk kader voor een kruispuntbank Veiligheid uit te werken. Die kruispuntbank was één van de belangrijkste aanbevelingen van de onderzoekscommissie over de aanslagen van 22 maart. Hij schaarde zich ook achter de gefaseerde invoering van vijf 'Joint Intelligence Centres' en evenveel 'Joint Decision Centres', iets wat in Brussel al goed werkt als pilootproject.

Dat verklaarde De Mesmaeker maandag in de opvolgingscommissie naar de aanslagen van 22 maart. Dat plan kwam opnieuw aan bod bij de gedachtenwisseling met de ministers Koen Geens (Justitie) en Jan Jambon (Binnenlandse Zaken) vorige week in de opvolgingscommissie.

Verschillende leden van de opvolgingscommissie na de aanslagen van 22 maart willen dat snel werk wordt gemaakt van een wettelijk kader voor de Kruispuntbank Veiligheid. Minister Jan Jambon (N-VA) verklaarde vorige week dat een visienota klaar is en in de komende maanden besproken zal worden in een overlegcomité.

Commissievoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) zei te vrezen "dat iedereen in zijn eigen winkel blijft" indien de kruispuntbank niet gerealiseerd wordt. De Mesmaeker gaf aan dat hij open stond om met de commissie een wettelijke regeling uit te werken.

Pilootproject Brussel

De nieuwe baas van de federale politie schaarde zich ook achter de gefaseerde invoering van de aanbeveling over de oprichting van de vijf 'Joint Intelligence Centres' en evenveel 'Joint Decision Centres' in de vijf gerechtelijke arrondissementen.

In Brussel werkt dit principe reeds en voor De Mesmaeker zou het goed zijn dat Brussel als pilootproject haar voorsprong zou kunnen behouden. Het college van procureurs-generaal heeft wel om een timing gevraagd van de uitrol.

Consensus

Tot slot erkende hij dat ook hij niet warm loopt voor de consensusregel die vandaag bestaat binnen het directiecomité van de federale politie. De onderzoekscommissie had gepleit voor een sterkere rol van de commissaris-generaal en sommigen zagen de wissel aan de top van de federale politie als een uitgelezen kans om dat te realiseren, maar dat is niet gebeurd.

Dat betekent dat het directiecomité bij de beslissingen die het neemt ook de dissidente standpunten vermelden, wat volgens De Mesmaeker raar kan overkomen. Maar hij wees erop dat er ook zonder een wetswijziging een aantal accenten kunnen worden aangebracht om de situatie te verbeteren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?