13 januari 2021: manifestatie in Brussel na de dood van de 23-jarige Ibrahima in een politiecel nabij het Noordstation.

| Manifestatie in Brussel na de dood van de 23-jarige Ibrahima in een politiecel nabij het Noordstation (archiefbeeld).

Onderzoek naar dood van 23-jarige Ibrahima in politiecel zit in eindfase

© Chris Verhaeghe
25/01/2022

Het onderzoek naar de dood van Ibrahima Barrie in een politiecel van de zone Brussel Noord (Schaarbeek, Evere en Sint-Joost-Ten-Node) is bijna afgerond. Dat is vernomen van het Brusselse parket.

In januari vorig jaar overleed de 23-jarige Ibrahima nadat hij was opgepakt. Die arrestatie was gebeurd omdat hij zou hebben geprobeerd om te vluchten tijdens een politiecontrole in de buurt van het Brusselse Noordstation. Hij werd overgebracht naar het commissariaat, maar verloor daar het bewustzijn. Hij overleed kort nadien in het ziekenhuis. Uit de autopsie bleek dat de jongeman overleed aan een hartstilstand.

"Het Brusselse parket heeft toen een onderzoek geopend voor onvrijwillige doodslag,” zegt Martin François van het Brusselse parket. "Een jaar na de feiten is het onderzoek bijna gefinaliseerd. Er zijn verschillende onderzoeksdaden afgerond, waaronder de analyse van de beelden van de bewakingscamera’s in het cellencomplex, de verhoren van de betrokken politiemensen en verschillende toxicologische en medische expertises."

"Het laatste rapport werd in december 2021 neergelegd bij de onderzoeksrechter. Er zijn nog enkele onderzoeksdaden die moeten worden verricht. Eens die achter de rug zijn, zal het parket een eindvordering opstellen."

Begin 2021 leidde een betoging voor duidelijkheid over de dood van de jongeman tot stevige rellen. Daarbij raakte een tiental agenten gewond en werd een politiecommissariaat in brand gestoken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni