1798 Onderzoeksrechter Michel Claise-06

| 1798 Onderzoeksrechter Michel Claise-06

Onderzoeksrechter Michel Claise wordt niet van onderzoek gehaald

© Belga - Chris Verhaeghe
14/03/2023

Onderzoeksrechter Michel Claise wordt niet van het onderzoek naar corruptie in het Europees Parlement gehaald. Dat meldt de advocaat van het Belgische Europarlementslid Marc Tarabella (PS).

Tarabella werd in het onderzoek naar corruptie in het Europees Parlement onder aanhoudingsbevel geplaatst na zijn verhoor door de onderzoeksrechter, en intussen heeft zowel de raadkamer als de kamer van inbeschuldigingstelling besloten zijn voorlopige hechtenis met een maand te verlengen. Maar nog voor de eerste zitting van de raadkamer had de advocaat van Tarabella, meester Maxim Töller, een wrakingsverzoek neergelegd tegen onderzoeksrechter Claise, omdat die in zijn aanhoudingsbevel het vermoeden van onschuld met de voeten leek te treden.

Onderzoeksrechter Claise weigerde zich echter van de zaak te onthouden, waardoor het aan het hof van beroep was om over het wrakingsverzoek te oordelen. Dat hof heeft nu geoordeeld dat het verzoek ontvankelijk maar ongegrond was.

"Wij nemen akte van de beslissing om onderzoeksrechter Claise in zijn functie te behouden", zegt de advocaat van Tarabella dinsdag. "We blijven ervan overtuigd dat er vragen konden gesteld worden bij de onpartijdigheid van de onderzoeksrechter, en dat het risico reëel was dat het vermoeden van onschuld geschonden werd. Als deze procedure er echter toe geleid heeft dat er nu een onpartijdig onderzoek wordt gevoerd, zal ze niet nutteloos zijn geweest."

"We zullen de rechten van meneer Tarabella blijven verdedigen, waar en wanneer dat nodig blijkt", voegt de advocaat nog toe. "Meneer Tarabella houdt sinds dag één zijn onschuld staande. Hij heeft nooit geld of cadeau's ontvangen in ruil voor zijn mening."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni