Onderzoeksrechter weigert collectieve klacht van jongeren na politiegeweld

© Kevin Van den Panhuyzen

De onderzoeksrechter van Brussel weigert de collectieve klacht die een groep jongeren en ouders gisteren wilde indienen. De jongeren werden op 24 januari gearresteerd na een betoging en zijn naar eigen zeggen slachtoffer van politiegeweld.

Dat bericht De Standaard. Op 24 januari werden 245 mensen opgepakt na een betoging waarvoor geen toelating was gegeven. Onder de arrestanten waren er 86 minderjarigen. Volgens getuigen werden heel wat mensen opgepakt die niets met de betoging te maken hadden.

In verschillende getuigenissen melden jongeren ook politiegeweld in de kazerne van Etterbeek, waar de arrestanten enkele uren werden opgesloten. Een tiental families - jongeren en ouders - stapten gisteren naar het Justitiepaleis om een collectieve klacht in te dienen.

“Allereerst hoop ik dat geweld niet langer wordt gezien als acceptabel. Politiegeweld is geen nieuw vraagstuk, maar vaak zijn mensen geïsoleerd en durven ze niets te zeggen”, zei een vader gisteren. “We zijn een collectief nu, dat is essentieel.”

'Onwettige weigering'

Maar die collectieve klacht werd geweigerd door de onderzoeksrechter. Volgens de rechter moet elk slachtoffer een apart dossier openen, omdat het volgens de rechter om verschillende feiten gaat. Later zouden de dossiers eventueel samengevoegd kunnen worden.

“Het gaat nochtans voor elk van de slachtoffers om wat gebeurd is op 24 januari, en om daden die ­gesteld zijn door dezelfde groep politieagenten”, reageert advocate Joke Callewaert van Progress Lawyers Network in De Standaard. “Alle arrestanten zijn die dag onterecht opgepakt en onheus bejegend. Het enige verschil is dat ze niet allemaal evenveel slaag gekregen hebben. Bovendien verwijzen de dossiers naar elkaar.”

Volgens Callewaert gaat het om een “onwettige weigering.” Wat de volgende stappen zijn van het collectief, is nog niet bekend. De advocaten willen eerst bekijken of ze het parket toch kunnen vragen om alle klachten samen te bundelen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?