Overvaller die ontsnapte uit gevangenis Sint-Gillis, opgepakt in Guinee

© Belga
23/12/2022

In het West-Afrikaanse Guinee is vorige week een man opgepakt die in maart 2020 ontsnapt was uit de gevangenis van Sint-Gillis. Het gaat om A.I., een man die in België tot een gevangenisstraf van in totaal 21 jaar was veroordeeld voor verschillende overvallen. Na zijn ontsnapping zou hij nog een overval hebben gepleegd op een waardentransport in Nederland. Dat meldt de federale politie vrijdag.

A.I. was in België vier keer veroordeeld voor zware overvallen en had daarvoor in totaal 21 jaar gevangenisstraf gekregen. De 27-jarige man van Belgisch-Marokkaanse origine was dan ook zeer goed gekend door de Belgische politiediensten.

In maart 2020 ontsnapte hij uit de gevangenis van Sint-Gillis, en iets meer dan een jaar later, in mei 2021, zou hij in Nederland hebben deelgenomen aan een gewapende overval op een gepantserd waardetransport in Amsterdam-Noord.

Buit

Die overval werd op 19 mei gepleegd aan de Meeuwenlaan in Amsterdam en eindigde in Broek in Waterland, zowat 10 kilometer verderop, met een wilde achtervolging door de politie in een weiland waar over en weer werd geschoten, onder meer met automatische wapens. Een van de verdachten kwam hierbij om.

De totale buit van de overval bedraagt ruim 14,5 miljoen euro, waarvan ruim 4 miljoen euro nog niet is teruggevonden. Een andere gevluchte verdachte van die overval kon in november vorig jaar door het Servische FAST opgepakt worden.

Het Belgische FAST en de Federale Gerechtelijke Politie van Brussel kwamen A.I. op het spoor in Guinee. Hij kon in de nacht van 16 op 17 december gearresteerd worden door de Guinese gerechtelijke politie, de DCPJ (Direction Centrale de la Police Judiciaire). A.I. werd opgepakt in Conakry, de hoofdstad van Guinee, terwijl hij op weg was naar een nachtclub.

België heeft nu om de uitlevering van de man gevraagd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni